Tarih: 15.10.2021 22:34

"İNSANLAR TOKLUKTAN DOLAYI ÖLÜYOR"

Facebook Twitter Linked-in

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kösem, hormonal, kimyasal, biyolojik ve sentetik maddelerin gıda üretiminin her aşamasına girmeye başladığını belirterek, “Modern yaşam, yanlış beslenme gibi etkenler de bunlara eklenince can boğazdan gidiyor. İnsanların büyük bir kısmı aslında tokluktan ölüyor” dedi.

Gıdanın alternatif üretim yöntemlerinin bulunması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Mustafa Kösem, “Gıdaların uzun süre saklanması, fazla üretimin kitlelere ulaştırılması ve pazarlanması gerekiyor. Bütün bunlar hormonal, kimyasal, biyolojik ve sentetik maddelerin, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte gıdaların her aşamasına girmesi sonucunu doğuruyor. Modern yaşam, yanlış beslenme gibi etkenler de bunlara eklenince, bugün net bir şekilde görüyoruz ki can boğazdan gidiyor. Günümüzdeki istatistiklerde bu çok net görünüyor. İnsanların büyük bir kısmı aslında tokluktan ölüyor” dedi.

Ölümlerin yüzde 50’ye yakını fazla beslenme ile alakalı

Dolaşım sistemi hastalıkları, kanserler ve diyabetin ölüm nedenlerinin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Kösem, “Dolaşım sistemi hastalıklarında ölümlerin yüzde 40’u, tümörlerden kaynaklanan ölümlerin de yüzde 20’si beslenme ile alakalı. Toplama baktığımızda ise ölümlerin yüzde 50’ye yakını fazla beslenme ile alakalı” dedi.

Kanserin ölüm nedenleri arasında yüzde 20’lerde olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Kösem, kanserin Türkiye’de ve dünyada giderek artan bir oranda ölümlere yol açtığını kaydetti. Kanser hücrelerini vücuttaki teröristler olarak niteleyen Prof. Dr. Mustafa Kösem, “Kanser hücreleri vücuttaki kanun ve kuralları tanımazlar. Normal hücrelere göre daha fazla enerji harcarlar ve normal hücreleri öldürürler” diye konuştu.

Kansere yol açan nedenlerden de söz eden Prof. Dr. Kösem, şunları söyledi: “Kimyasal maddeler, sıcaklık ve benzeri fiziksel etkenler, virüs ve benzeri canlı etkenler, hormonal ve genetik faktörler kansere yol açan nedenler arasında. Kanser oluşturan nedenler, hücrenin çekirdeği ile ilgileniyor. Kansere en çok beslenme hataları ve sigara neden oluyor. Gıdaların üzerinde üreyen mantarlar, küfler, tarım ilaçları, pişirme esnasında, kızartılmış ve kavrulmuş gıdalarda ortaya çıkan kanserojenler de bunlar arasında.”

Tamamen doğal ürünler tercih edilmeli

Kanserden korunmak için özellikle çiğ sebzelerin ve zeytinyağı gibi omega içeren yağların tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Kösem, şu önerilerde bulundu: “Omega 3 içeren balıklar, omega 9 içeren zeytinyağı, yoğurt ve kefir gibi fermente edilmiş süt ürünleri, sarımsak, soğan, zerdeçal, üzüm çekirdeği, pişmiş domates kanserden korumaktadır. Selenyumdan zengin kuruyemişler, et, yumurta, karaciğer ve mantarlar gibi besinler kansere karşı önleyici özelliği sahiptir. Kanserden korunmak için sigara ve alkol kullanılmamalı, küflü yiyeceklerden, fabrikasyon gıdalardan, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerinden ve fast food yiyeceklerden uzak durulmalı. Kızartma, kavurma ve ateşle temas etmiş et ürünleri mümkün olduğunca az tüketilmeli. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —