KAÇAK İNŞAATLARIN YIKIM KARARLARINI UYGULAMADINIZ

KAÇAK İNŞAATLARIN YIKIM KARARLARINI UYGULAMADINIZ

STHM ÖZEL HABER

2022 SAYIŞTAY DENETİM RAPORUNDAN VARAN-3

SAYIŞTAY DENETÇİSİNDEN BÜYÜK SUÇLAMA...

2022 YILINDA 2023 YILINDA SEÇİM OLACAĞI VE İMAR AFFI BEKLENTİSİ İLE KAÇAK İNŞAATLARIN YIKIM KARARLARINI UYGULAMADINIZ...

BULGU: İmara Aykırı Yapılarla İlgili Yıkım Sürecinin İşletilmemesi

İmar Kanunu’na aykırılığı tespit edilen yapılarla ilgili olarak söz konusu yapının kaldırılması ile ilgili gerekli sürecin işletilmediği görülmüştür.

Yapılan incelemede, imara aykırı yapılarla ilgili Encümenin yıkım kararını aldığı, yıkım kararı alındığı tarihten itibaren gerek ilgili gerekse de Belediye tarafından en geç altı ay içinde yıkımın gerçekleştirilmediği, böylece imara aykırı yapının kişilerce idari para cezası ödenmekle hakkı olduğu izlenimine neden olunduğu görülmüştür.

Belediyenin “İyi yönetişim ilkesi ”ne aykırı hareket etmesinin kişilerde uygulamanın hukuka uygun olduğu izleniminin oluşmasına neden olduğu, bir başka ifadeyle, kamu otoritesinin (kamu görevlilerinin) hareketsizliği kişiler lehine uygulamanın uygun olduğu yolunda beklentinin oluşmasına yol açtığı göz önüne alınmalıdır. 3194 sayılı Kanun’a uygun işlemi yapmayan kamu görevlilerinin sorumluluğunun bulunduğu açıktır.

2022 yılına kadar imara aykırı yapıların kaldırılması 3194 sayılı Kanun’a uygun olarak titizlikle yapılmış iken, 2022 yılında 2023 yılında seçim olacağı ve imar affı beklentisi sebebiyle yönetim yıkım kararını uygulama iradesini göstermemiştir.

T.C. Sayıştay Başkanlığı

Sivas Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu