Kahvehaneler Kışa Hazır!

Kahvehaneler Kışa Hazır!

ARALIK´a girdiğimiz şu günlerde, hemen hemen yazlık işlerin bittiği Sivas´ta, insanlar kışa hazırlanıyor. Yazın genelde çalışmama yolunu seçen hemşerilerimizin, havalar soğur soğumaz kahvelerin yolunu tutmaları bekleniyor.

 Geniş coğrafi alanı nedeniyle tarım ve hayvancılığa elverişli olan Sivas´ta tarım ve hayvancılık can çekişiyor. Geniş arazileri adeta nadasa bırakan Sivaslılar, büyük şehirlerde asgari ücret açlığının peşinden koşuyorlar.

Yazları mevsimlik işçilerin akınına uğrayan şehirde, iş yapabilecek pek çok Sivaslının gölgeden çıkmadığı gözlemleniyor.

Son zamanlarda il dışından gelen patates üreticilerinin toprakları kiralayarak patates ürettiklerini dile getiren pek çok insan, arazi sahiplerinin ise geride kalan patatesleri toplayıp bunu kazanç saymalarının bir akıl tutulması olduğunu vurguluyorlar.

Yazın gölgeyi mesken tutan ahalinin, kışa yaklaştığımız şu günlerde kahvehaneler için deyim yerindeyse aş erdikleri belirtiliyor.

Çalışıp üretip sosyal ve ekonomik hayata katkı sunması beklenen sağlığı yerinde pek çok insanın, kışın kahvehanede yaklaşık 20 lira harcadığını belirten pek çok insan, yine aynı insan gurubunun sosyal yardım aldığına da vurgu yapıyorlar.

Sivas´ta çalışma ve üretme kültürünün olmadığını belirten düşünürler, bunun nasıl giderileceği hususunda mutlaka düşünceler geliştirilmesi gereğini ifade ediyorlar.

Büyük şehirlerde asgari ücretli köleliğin peşinde koşan hemşerilerimizin, geniş Sivas arazilerini sonsuza kadar nadasa bırakmalarından korkuluyor.



Anahtar Kelimeler: Pazartesi SİVAS POSTASInda