Tarih: 16.07.2019 12:05

KALE, Oldu Bittiye Gelmemeli!

Facebook Twitter Linked-in

 

Kadim tarihi mirasın ana vatanlarından olan SİVAS´ta her geçen gün yeni buluntu ve kalıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Sivas Belediyesinin yapmayı düşündüğü Kale Projesine adım atılacakken, Sivas Müze Müdürlüğü sondaj çalışmasında ortaya çıkan ilginç eserler arkeologları adeta şoka uğrattı.

Sivas Kalesi´nin GÖK MEDRESE´ye bakan tarafında özellikle Selçuklu Sultanı´nın kendi odasının olduğu düşünülen alçıdan yüksek kabartma eğelnce sahnesini içeren bir pano,çinilerle bezenmiş köşe sutunları ve onlarca arkeolog bulgunun ortaya çıktığı bilgisine ulaşıldı.

Anadolu´nun hiçbir yerinde bulunmayan bu bulguların yerinin üstünkörü değerlendirtmesinden korkuluyor. Kale de bulunan eserlere ise Sivas Belediyesi yetkililerinin memnun olmadıkları iddia ediliyor. Kale de üstün körü bir çalışma yaparak, Kale Projesini hayata geçirmeyi hedefleyen Belediyenin, bu bulgulara da aldırmadığı vurgulanıyor.

Kale de derli toplu bir çalışma yapmadan, buralara kepçe sokularak çalışma yapılacak olması ise bu eserler sonrasında zor gözüküyor.

Sivas´ın açık hava müzesi konumundaki Kale´nin uzmanlarca incelenip, kültür hayatımıza katkısının sunulması gereğini dile getiren uzmanlar, bu tarihi mirasın bir oldu bittiye getirilmemesi gerektiği görüşlerini dile getiriyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —