Tarih: 22.01.2023 08:27

KAMUOYU AÇIKLAMA BEKLİYOR!

Facebook Twitter Linked-in

STHM ÖZEL HABER

Sivas Belediyesinin 2021 Yılı Sayıştay Denetim raporu yayımlandı. Raporda dikkat çekici usulsüzlüklerin olduğu Sayıştay denetçisi tarafından tespit edildi. 

SAYIŞTAY RAPORUNDA;

“Belediye sınırları içinde çalışan halk otobüsü hatlarına ilişkin hakka ait sürenin her halde 10 yılı geçtiği anlaşılmıştır. Toplu ulaşım hizmetinin fiili bir durum olarak ve süresiz gerçekleştirilmesinin mevzuatta karşılığı olmaması nedeniyle sürdürülebilmesi mümkün değildir.”

Şehir içinde çalışan halk otobüslerinin ihale olmaksızın veya süre dolmasına karşın çalışma şeklinin fiili olarak sürdürüldüğü, bu şekilde ulaşımın özel halk otobüsleri vasıtasıyla yapılmasının uygun olmadığı görülmüştür.

Faaliyette bulunan halk otobüslerinin yıllık izin/tahsis suretiyle sürekli uzatılması şeklinde verilen ve yıllardır devam eden bu uygulama kazanılmış hak oluşturmaz. Kazanılmış hakkın varlığından söz edebilmek için, bu hakkın yürürlükteki hukuk kurallarına uygun olarak tesis edilen bir işlemle elde edilmiş olması gerekmektedir.

İhale ile verilmiş olmasına rağmen, ihale kararında süre belirtilmeyen ancak imtiyaz oluru alınarak ihale edilmediği de açık olan hatların 10 yıllık kira süresi dolan ve fiili olarak sürdürülen toplu taşıma araçlarına ait hatlara ait hakkın çalıştıkları hatların süresi ve şartları da belirtilerek 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda öngörülen imtiyaz, kiralama ve ruhsat usullerinden biri seçilerek ve kişilere makul süre verilerek ihaleye suretiyle verilmesi gerekir.

Belediyenin bu usulsüzlükleri ve kanunsuzluğu, nasıl gidereceği ise kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —