KAMUOYU AÇIKLAMA BEKLİYOR!

KAMUOYU AÇIKLAMA BEKLİYOR!

Sivas Belediyesinin 2021 Yılı Sayıştay Denetim raporu yayımlandı. Raporda usulsüzlüklerin olduğu Sayıştay denetçisi tarafından tespit edildi.

SİVAS TİMES ÖZEL HABER

BELEDİYE OKUL SERVİSLERİNİ KANUNSUZ ÇALIŞTIRIYORMUŞ!

Sivas Belediyesinin 2021 Yılı Sayıştay Denetim raporu yayımlandı. Raporda usulsüzlüklerin olduğu Sayıştay denetçisi tarafından tespit edildi.

SAYIŞTAY RAPORUNDA

“Kanuna aykırı olarak sürdürülen 350 adet okul servisinin süresiz ihalesiz kullandırılması kabul edilebilir değildir. Mevzuata aykırı işlemlerin, mevzuata aykırılıklarının tespit edildiği tarih itibarıyla bir an önce düzeltilmesi hukuk devletinin bir gereğidir.”

Belediyenin yetki ve görev alanına girmeden önce alınan izne istinaden çalışan servislerin çalışma durumlarının aynı şekilde sürdürüldüğü görülmüştür.

Servis hizmeti yapan araçlar fiili durum/il trafik komisyon kararına göre çalışmaya başlamış, alınan izinlere istinaden çalışma bu güne kadar süre gelmiştir. Daha önce il trafik komisyonu kararıyla izin verilen servisler konusunda fiili durum olarak her yıl izin verilerek sürdürülmesi mümkün değildir. Yetki Belediyede olduğuna göre söz konusu hakkın süre ve şartları belirlenerek ihale yoluyla verilmesi gerekir.

Servislerin süresiz ihalesiz kullandırılması kabul edilebilir değildir. Mevzuata aykırı işlemlerin, mevzuata aykırılıklarının tespit edildiği tarih itibarıyla hukuk düzeninden çıkarılmaları hukuk devletinin bir gereğidir. Bu nedenle, yukarıda açıklanan hususlar da gözetildiğinde bu durumun düzeltilmesi zorunludur. Bu kapsamda belediyece servis hizmetlerinin üçüncü kişilere gördürülmesinin yöntemini belirleme ve bu konuda yeniden bir ihale yapıp yapmama konusunda belediyenin takdir yetkisi bulunmakla birlikte, söz konusu hukuki durumun mevcut sözleşmelerin/işlemlerin iptalini gerektireceği kuşkusuzdur. Bu konu en kısa sürede yeniden bir ihale yapılıncaya kadar geçecek süre zarfında servis hizmetlerinden yararlananların mağduriyetine yol açmayacak şekilde çözümlenmelidir.

Kanuna aykırı olarak sürdürülen 350 adet okul servis hakkının süre ve şartları belirtilerek objektif ve aleniyet ilkelerine uygun şekilde katılımın şeffaf bir şekilde olması temin edilerek ve kişilere makul süre verilerek ihale suretiyle verilmesi sağlanmalıdır. Denilmektedir.

Belediyenin bu usulsüzlüğü nasıl gidereceği ise kamuoyu tarafından merakla bekleniyor...



Anahtar Kelimeler: KAMUOYU AÇIKLAMA BEKLİYOR!