KARADENİZ'i SİVAS'a Bağladı!

KARADENİZ

SİVAS´ın efsane Valilerinden Halil Rıfat Paşa´nın, SİVAS-GİRESUN bağlantısını gerçekleştirmek için verdiği mücadele bugün Karadeniz-Akdeniz yol bağlantısının da ilham kaynağını oluşturması ile de önem taşıyor.

SPHM ÖZEL HABER 

Tarihin yetiştirdiği ender şahsiyetlerden biri olan Halil Rıfat Paşa, zaman geçtikçe daha iyi anlaşılıyor.1827-1901 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Sadrazamlığına kadar yükselen Halil Rıfat Paşa´nın Sivas Valiliği (1882-1885) sırasında Giresun Dereli İlçesi Kanlıhan Mevkisinde yaptırdığı tünel hala büyük bir ihtiyacı gideriyor. 

         "Gidemediğin  yer  senin  değildir" sözünün sahibi olan Halil Rıfat Paşa´nın bu sözü Giresun-Dereli-Şebinkarahisar bağlantısını kuran yol için söylediği rivayet edilir.

    Halil Rıfat Paşa,Şebinkarahisar Mutasarrıfı Reşit Paşa´yı huzuruna çağırıp o ünlü sözlerini söyledi. "Giresun bizim kazamız muhkem bir yol vurula." Bu emir üzerine binlerce insan yola döküldü. Önce bir heyet bir keşif yaptı. En uygun güzergah olarak Şebinkarahisar-Asarcık-Eğribel-Tamdere-Kürtün-Kulakkaya-Taşhan-Kayadibi-Giresun istikameti uygun bulunur.

Bu yörede yol bir türlü yürümüyordu. Çelikten daha kuvvetli kayaları delip varmak ne mümkündü. Gün geçtikçe amelelerin morali bozulur. Sonunda işçiler aralarında bir heyet seçip Vali Halit Rıfat Paşa´ya gönderilir.Amaç yol yapımından Vali´yi vazgeçirmekti. 

      Heyet üyeleri Sivas´a varıp Valinin huzuruna geçerler.Yolun durumu ve çalışmaları Vali Halit Rıfat Paşa´ya bildirildi. "Paşam öyle bir bölgeye geldik ki bu bölgede kayaları delmek mümkün değil. Taş değil çift su verilmiş çelik adeta. Eğer devletimizde müsait görürse çalışmalardan vazgeçelim." Paşa bu isteğe çok kızar.Elini gümüş sırmalı kesesine götürür ve bir altın lira çıkartıp sözcüye doğru uzatır. "Ameleleriniz tamamı bu kadar da mı taş koparamıyor." Sözcüler boynunu büküp cevap verirler. "Kopuyor koparıyorlar Paşam" der. Paşanın cevabı ise kısa idi. "Öyleyse mesele yok devam edin." Yol yapılır. Haber Sivas´a ulaştığında Vali Halit Rıfat Paşa sanki sevincinden uçacak gibi olur. Yanında bulunan yaverini kucaklayıp bağırır "Artık Giresun bizim diyebiliriz. Çünkü gidebiliyoruz.

Sivas´ın efsane valilerinden Halil Rıfat Paşa aynı gayret ve dirayeti ZARA ?ŞEREFİYE hattı yol yapımı içinde kullanır ve çelikten kayaları küçük küçük koparttırarak yolun yapımını gerçekleştirir.

 



Anahtar Kelimeler: KARADENİZ' SİVAS' Bağladı!