Kasaba Milliyetçiliğini Artık Aşsak!

Kasaba Milliyetçiliğini Artık Aşsak!

Sivas, köyden şehre göçün açmazlarını bir türlü aşamıyor. Yerli nüfusun büyük şehirlere gitmesi sonrasında köylerden şehir merkezine devam eden göç akınları, nüfus yapısında da önemli değişiklikler yaptı. Köyden kente göçle aynı mahallelerde adeta gettola

 

Sivas kasaba milliyetçiliğini bir türlü aşamıyor. Köylerden, kasabalardan, ilçelerden gelen pek çok insanın, şehir merkezinde yöresine sıkı sıkıya bağlı bir yaşam kurması, Sivas´ın şehirleşmesini de geciktiriyor eleştirilerini içinde barındırıyor.

Zaralıyız, Kangallıyız, İlbeyliyiz, Merderliyiz,Yıldızeliliyiz,Altınyaylalıyız, Şarkışlalıyız gibi kasaba milliyetçiliği geleneğinin Sivas´ta çok katı bir şekilde yaşatılmasının, Sivas´ın modernleşip, şehirleşmesine sekte vurduğu belirtiliyor.

Şehirleşmede imtinalı davranan pek çok köy, kasaba, ilçe sakinlerinin, sanki başka şehirdeymişler gibi dernekleşip, yerel geleneklerine sıkı sıkıya bağlı kalmaları, geleceğe yönelmede önemli açmazları da beraberinde getiriyor yorumlarının yapılmasına neden oluyor.

Köy, kasaba ve ilçe kültürlerinin de önemli olduğu lakin şehirleşme ile belli alışkanlıklar ve davranışların geride kalmasının sosyolojik bir zorunluluk olduğu bilimsel bir gerçek olarak ortada duruyor.

Sivas´ın modern bir geleceğe yönelmesi için sadece geçmiş geleneğe bağlı kalmanın yeterli olmayacağına vurgu yapan sosyologlar, geçmiş ile geleceğin harmanlanmasının zaruret olduğunu dile getiriyorlar.

Sivas´ın gelişmesi için kasaba millyetçiliğini bir kenara bırakarak, ortak şehir bilinci ile hareket etmenin çok ama çok daha önemli olduğu vurgulanıyor.