Bir çok alanda gelişimini tamamlayamayan Sivas’ta adeta karnavallar yarışı yaşanıyor. Geçen sene yapılan ve de Kadir Gecesine denk getirilen kaynaşma yemeğinin, bu senede tekrarlanacak olması anlaşılamadı. Onca düzensizlik ve gereksizlik içinde fiyaskoya dönüşen toplu yemeğin, geçen yıl bir kaynaştırma gerçekleştirmemişken, bu sene neyi kaynaştıracağı merak ediliyor.
Özel bir televizyon kanalının geçen yıl organize edip bir cümle resmi ve sivil toplum kuruluşunu arkasına alarak, “binlerce insan tek bir sofrada buluşuyor” sloğanı ile yaptığı yemek programı başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Binlerce insanı kent meydanına çağırıp yemek yetiştiremeyen organizatörlerin, geçen yılkı karman çormanlıktan dolayı bu sene yapmayacakları düşünülürken, yanlarına Belediyeyi de alarak yeniden yapma girişimleri anlaşılamadı. Bir çok insanın yemek alamayıp üzüm ekmek ve simite talim ettiği organizasyonun hangi akla hizmet için tekrar yapılacağı ise merak ediliyor.
Mide eksenli bu çalışmanın neden başka bir gün değil de Kadir Gecesine denk getirildiği ise bilinmiyor. Kadir Gecesinin yeni bir diriliş ve içe dönüş olduğunu belirten bir çok duyarlı insan, mideden kalbe yükselmek iktiza ederken, mide eksenli bu yavan organizasyonun Sivaslılara layık görülmemesi gerektiğini vurguluyorlar.
Sivas’ın deyim yerinde ise bir karnaval şehrine dönüştüğü gözlemlenirken, şehrin her yerinde şenlik ve eğlencelerin yapılıyor olmasının Ramazan ruhu ile ne kadar bağdaştığı da sorgulanıyor. Ramazanın bir eğlence ayına dönüştürülme çabasına sert tepki gösteren bir çok Sivaslı, bu sukut ayının daha çok içi onarma çerçevesinde geçmesi gerektiğine parmak basıyorlar.
Kaynaşma ve birlik beraberlik adlı toplu yemeğin neyi kaynaştıracağı ise bilinmiyor. Ekonomik gelişmesi olmayan, turizmde gerilerde olan, ticarette topallayan Sivas’ta, bu organizasyona katkı sunanların aslında bunu düşünmeleri gerektiği yorumları yapılıyor. Derli toplu gelişmelerde Sivas adına büyük projeler ortaya koyamayan pek çok girişimcinin, işi toplu yemek ile karnavallaştırmasının ise tam bir tuhaflık olduğu yorumları yapılıyor.
Pek çok alanda gelişme gösteremeyen şehrin bu karnavallarla vakit öldürdüğüne parmak basan duyarlı bir çok Sivaslı, “kel başa şimşir tarak” deyiminin tam da vakti olduğunu dilegetiriyorlar.