Tarih: 27.07.2017 16:30

KENGER SAKIZI Tescillenmeli

Facebook Twitter Linked-in

SPHM ÖZEL HABER

Sivas değerler silsilesini bilimsel anlamda ortaya koyarak, Sivas ortak paydasında şehrin geleceğinin şekillendirilmesinde görev ifa etme maksatlı kurulan CÜSAM´ın bu yaz itibariyle "KENGER SAKIZI" ile ilgili tescil çalışması yapması arzulanıyor.

En son Sivas´ın karsız ama soğuk bir gününde toplanarak bir yıl sonrasının planlarını yapan CÜSAM´ın bir?SİVAS KONAĞI?  temin edememenin yasını tutması devam ederken, bu yaz itibariyle bir fedakarlığa giderek, ?KENGER SAKIZINI? şehir kültürüne dahil etmeleri bekleniyor.

Yaz tatili için sahillerde otel rezervasyonu yapıldığı ancak CÜSAM üyelerinin SİVAS aşkının ağır basarak bu yola tevessül etmeyip, yazın sıcağında şehir için çalışacakları bilgilerine ulaşıldı.

CÜSAM´ın bu yaz itibariyle ?KENGER SAKIZINI? tescil ettirme işine girmeleri gerektiği ve bu sakızın şehrin hangi yöresinde yetiştiğinin tesbiti ile harekete geçilebileceği belirtiliyor.

CÜSAM üyelerinin büyük bir özveri ile beyaz zemin üzerine ?CÜSAM? yazılı tişörtler giyinip,dağ tepe gezerek Kenger Sakızı tespiti ve üretimi hakkında alan araştırmaları yapmalarının kültürel bir gayret olamnın yanı sıra aynı zamanda şehir ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Doğal ve sağlıklı olan KENGER SAKIZI üretimi  tescilinin hayata geçirilmesi durumunda, CÜSAM üyelerinin şehrin tarihine altın harflerle geçecekleri yorumları yapılıyor.

Dikenli olan KENGER BİTKİSİNİN (ışgın) sakız amaçlı kanatılmasının biraz zor olabileceği lakin kollarını yarıya kadar sıvayacak olan Cüsam üyelerinin, şehirleri için kollarına diken batmasına bile aldırmadan bu fedakarlığı yapabilecekleri görüşleri dile getiriliyor.

Şehrimizin dağ ve tepelerinde olası alan araştırması yapmalarının yerinde olacağı  ve rastladıkları köy ve mezralarda da halkımızın misafirperverlik gereği onlara? KOYUN ve CAMIZ? ayranı ikram etmesinin kuvvetle muhtemel olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda CÜSAM´ın, bir diğer konusunun da ?Koyun veya Camız Ayranından? hangisinin faydalı olabileceği tartışmasının ilmi olarak yapılmasının faydalı olabileceği vurgulanıyor.

Koyun ayranının da lezzetli olduğu lakin çamura yatmış Yağlı Camız ayranının daha lezzetli olduğu halkımız tarafından dile getirilirken, CÜSAM üyelerinin bu konunun izahı için Veterinerlikten bir uzmanı da aralarına almalarının faydalı olacağı yorumları yapılıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —