KENT/ŞEHİR TURİZMİ
Ülkemizde turizmin ilk başladığı yılların başında kent merkezlerindeki işsizliğin büyük boyutlara ulaşmasıyla ekonomik sorunlar, kalabalık yaşam, kirli hava ve katı atıklar, suç oranları ve fiziksel eskime giderek fazlalaşmıştır. Bu dönemlerde bazı geleneksel turizm türlerinde doygunluk yaşanırken daha sonraları oluşan turizm türlerine alternatifler eklenmiştir. Bu yeni akımlardan biri de kent turizmidir. Kent turizmi, tarihi ve kültürel çekiciliklerini tiyatroların, müzelerin sergilerin, alışveriş merkezlerinin, sanat galerilerinin, gösteri ve şov mekanlarının, kafe ve restoranların, temalı eğlence parklarının, aqua parkların ziyaretlerini içeren, eğlenceli aktivitelere önem veren bir eğilimi içermektedir. Kentler, insan yaşamı adına düşünülmüş altyapı ve üst yapıların güçlü bir şekilde inşa edildiği, yüksek potansiyel düşünülerek geliştirildiği turistik yerlerdir. Aynı zamanda, turizmin ihtiyaç duyduğu altyapıya da sahip destinasyonlardır. Ulaşım ağları, su şebekeleri, kanalizasyon, haberleşme altyapısı, elektrik doğalgaz, drenaj sistemleri gibi altyapıların yanı sıra kent yaşamında kolaylıklar sağlayan parklar, alışveriş mekanları, sağlık kuruluşları vb. gibi tesisler bu kapsamda ele alınabilmektedir.
Turizmin gelişmesi için özellikle bir kente ulaşımı sağlayan havalimanları, otogarlar, demiryolu istasyonları, limanlar oldukça önem taşımaktadır. Konaklama sistemleri, restoranlar, kafeler, eğlence merkezleri, eğlence parkları, sanat mekânları, gösteri ve şov mekânları gibi hizmetlerin verildiği alanlarda kent destinasyonlarının sahip olduğu üst yapı içinde değerlendirilebilir. Kent destinasyonlarının turizm altyapısı ve işletmeleri yanında tamamlayıcı nitelikte hizmetler açısından da zengin destinasyonlardır.
Örneğin restoranlar, hastaneler, hediyelik eşya, giyim, kuaför, banka, vb. Kent olanakları aynı zamanda turistlere de hizmet vermektedir.
-OKUMUYORSANIZ UYUYORSUNUZ DEMEKTİR.
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI TANITIM REHBERİ
TURİZMCİ AR-GE YAZAR: GÜLTEKİN ÇETİN