KİRALIK ŞEHİR SİVAS

KİRALIK ŞEHİR SİVAS

Yüzölçümü bakımından büyük bir il olan Sivas, komşu illerin çiftçileri tarafından adeta kiralanarak toprakları çürütülüyor. Başta patates ve pancar üretimi olmak üzere kiralanan topraklar, aşırı gübre kullanımı nedeniyle hastalanırken, bunun önüne geçilme

Sivas toprakları haraç mezat kiralanıyor. Özellikle Tokat, Yozgat, Nevşehir, Malatya gibi illerden gelen çiftçiler, patates ve pancar üretimi için Sivas´ı kullanıyorlar.

Kuyular açarak su ihtiyacını da gideren çiftçiler, aşırı gübre kullanımı ve bilinçsiz ekim nedeniyle toprağı çoraklaştırdıkları gözlemleniyor.

Kendi illerinde toprakların hastalandığı bilinmekle birlikte, bu üreticilerin bakir olan Sivas topraklarını da hastalandıracakları belirtiliyor.

Gelip Sivas´ta patates üreten bu üreticiler, ürünlerini toplarken, geri kalan ufak tefek patateslerin de o yöredeki köylüler tarafından toplanmasının içler acısı bir görüntüye neden olduğunu dile getiren birçok duyarlı insan, kendi toprağını üretmeyip yan gelip yatan bir anlayışın buna neden olduğunu dile getiriyorlar.

Patates, pancar ve arıcılık kollarında hazır bir coğrafyaya sahip olan Sivas´ın kendisinin üretmeyip, her gelene topraklarını kiraya vermesinin ilerde sıkıntılar doğuracağını ve bu toprakların da çoraklaşabileceği vurgulanıyor.