Şehrin inanç turizmi açısından değerlendirilmesi mümkün iken bu yönde sıfır bir adımın olduğu gözlemleniyor.
Sivas Merkez Üçlerbeyi Mahallesi´nde bulunan ve ?Kırk Şehitler, Kırk Azizler ve Kırklar? olarak bilinin bölgenin Hıristiyanlık dini açısından önemi araştırmacılarca vurgulanıyor. Burada ne müze müdürlüğünün ne de turizm müdürlüğünün bir araştırma yapmaması hayretle izleniyor.
Bölgede hiçbir kurum tarafından çalışma yapılmaması ve bölgedeki alanın imara açılmasının ardından 17 Asırlık Kırk Şehitler efsanesi de sadece tarih kitaplarında kalmış olacak.
Sivas Belediye BAŞKANI Sami AYDIN´a bu konu zaman zaman hatırlatılmasına rağmen Başkan AYDIN ve ekibinin duyarsız kalması hayret ve ibretle izleniyor.
Özellikle Başkan AYDIN´ın da bulunduğu bir İrfan Meclisi toplantısında şehrin akil insanlarından olan Osman ADA´nın da defattle konunun önemini Başkana söylediği hatta İmar Müdürü Erol GENÇ´e de konuyu aktarıp bizzat GENÇ´i o bölgeye götürdüğü bilgilerine ulaşıldı.
Kırk Şehitler, Hıristiyanlık dini açısından çok önemli bir noktada yer alıyor. İnanca göre 17 asır önce ilimizde şehit edilen 40 kişi Hıristiyanlık dininin ilk şehitleri olarak biliniyor. Bunun yanı sıra Kapadokya başta olmak üzere turizme kazandırılmış birçok merkezde ilimizdeki 40 Hıristiyan şehitleri anlatan sembollerin bulunduğu biliniyor.
Bu olay Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğunda yasaklandığı Licinius (Likinyus) döneminde, MS 320´de, o zamanki adı Sebaste olan Sivas ilinde geçer ve Süryaniler bu hadiseyi her sene 9 Mart´ta anarlar.
Sivas´ın Hıristiyanlık açısından önemli bir merkez olmasına vesile olabilecek mezarlar kırk azizler ve kırk şehitler mezarlığı olarak bilinir. Bunlar Hıristiyan inancının ilk şehitleri olarak kabul edilmektedirler. Sivas´a sığınan bu Tek Tanrı´ya inananlar Romalılar tarafından önce donmuş gölde bekletilmişler sonrasında sıcak hamama sokulup ölmeleri sağlanmıştır.
Üçlerbey Mahallesinde bulunan Çukurpınar denilen mevkide bu tarihi olayın gerçekleşmiş olduğu araştırmacılarca dile getirilmekte.
Kırk kişi, putperestlik döneminde, Allah´a inandıkları için öldürülmüş. Onların öldürüldüğü yere Kırklar, burada akan suya da Kırklar pınarı adı verilmiş. Suyu şifalı olarak bilinen bu pınar, bilhassa kadınlar tarafından ziyaret edilirmiş. Pınarın suyu içilir, dilek dilenir, Allah tarafından dileklerinin kabul olacağına ve hastaların iyileşeceğine inanılırmış.
Bu azizlerin adları şunlardır: İsilios, Meliton, İraklios, Smaragdos, Domnos, Evnoikos, Malis, Bibianos, Klaudius, Priskos, Teodulos, Eftihios, İannis, Ksantios, İlianos, Sisinios, Kırion, Agies, Aetius, Flebios, Akakios, Evdikios, Nisimahos, Aleksandros, İlias, Gorgonios, Teofilos, Dometianos, Gaios, Gorgonios, Eftihes, Atanosios, Krillos, Sahevdon, Nikolaos, Malerios, Filoktimon, Sevirianos, Hudion ve Aglaisos.
SİVAS BELEDİYESİ tarafından burasının turizme kazandırılmasının pekala mümkünken, yükselen inşaatların tek sorumlusunun Belediye olduğu ifade ediliyor.Belediyenin burada ince bir ayarlama yaparak,burayı kurtarması mümkün iken bu yönde bir adım atmaması anlaşılamıyor.