KIRK AZİZLER Turizme Kazandırılmalı

KIRK AZİZLER Turizme Kazandırılmalı

SİVAS´ın inanç turizmi açısından değerlendirilmeyi bekleyen pek çok değeri, şehir yöneticilerince görmezden geliniyor. Üçlerbey Mahallesi´nde bulunan ?KIRK AZİZLER? in şehit edildiği yerde bunlardan biri. Burasının dünya turizmine açılması gerekirken, ima

SPHM ÖZEL HABER

Sivas "elinde altın tasla dilenen" bir şehir olmaya devam ediyor. Orman, deniz ve ticaret olmayan şehrin önünü açabilecek en önemli unsurun turizm olduğu görülürken, bunun öncelikli hale getirilememesi eleştiri alıyor.

Yıllardır Kültür ve Turizm Müdürlüğü koltuğunda oturan lakin şehrin gelecek yüzyılını belirleyecek üç cümlelik bir adım atamayan Kültür ve Turizm Müdürü Kadir PÜRLÜ ise sert bir şekilde eleştiriliyor.

Şehrin inanç turizmi açısından değerlendirilmesi mümkün iken bu yönde sıfır bir adımın olduğu gözlemleniyor.

Sivas Merkez  Üçlerbeyi Mahallesi´nde bulunan ve ?Kırk Şehitler, Kırk Azizler ve Kırklar? olarak bilinin bölgenin Hıristiyanlık dini açısından önemi araştırmacılarca vurgulanıyor. Burada ne müze müdürlüğünün ne de turizm müdürlüğünün bir araştırma yapmaması hayretle izleniyor.

Bölgede hiçbir kurum tarafından çalışma yapılmaması ve bölgedeki alanın imara açılmasının ardından 17 Asırlık Kırk Şehitler efsanesi de sadece tarih kitaplarında kalmış olacak.

Kırk Şehitler, Hıristiyanlık dini açısından çok önemli bir noktada yer alıyor. İnanca göre 17 asır önce ilimizde şehit edilen 40 kişi Hıristiyanlık dininin ilk şehitleri olarak biliniyor. Bunun yanı sıra Kapadokya başta olmak üzere turizme kazandırılmış birçok merkezde ilimizdeki 40 Hıristiyan şehitleri anlatan sembollerin bulunduğu biliniyor.

Bu olay Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğunda yasaklandığı Licinius (Likinyus) döneminde, MS 320´de, o zamanki adı Sebaste olan Sivas ilinde geçer ve Süryaniler bu hadiseyi her sene 9 Mart´ta anarlar.

Sivas´ın Hıristiyanlık açısından önemli bir merkez olmasına vesile olabilecek mezarlar kırk azizler ve kırk şehitler mezarlığı olarak bilinir. Bunlar Hıristiyan inancının ilk şehitleri olarak kabul edilmektedirler. Sivas´a sığınan bu Tek nTanrı´ya inananlar Romalılar tarafından önce donmuş gölde bekletilmişler sonrasında sıcak hamama sokulup ölmeleri sağlanmıştır.

Üçlerbey Mahallesinde bulunan Çukurpınar denilen mevkide bu tarihi olayın gerçekleşmiş olduğu araştırmacılarca dile getirilmekte.

Kırk kişi, putperestlik döneminde, Allah´a inandıkları için öldürülmüş. Onların öldürüldüğü yere Kırklar, burada akan suya da Kırklar pınarı adı verilmiş. Suyu şifalı olarak bilinen bu pınar, bilhassa kadınlar tarafından ziyaret edilirmiş. Pınarın suyu içilir, dilek dilenir, Allah tarafından dileklerinin kabul olacağına ve hastaların iyileşeceğine inanılırmış.

Bu azizlerin adları şunlardır: İsilios, Meliton, İraklios, Smaragdos, Domnos, Evnoikos, Malis, Bibianos, Klaudius, Priskos, Teodulos, Eftihios, İannis, Ksantios, İlianos, Sisinios, Kırion, Agies, Aetius, Flebios, Akakios, Evdikios, Nisimahos, Aleksandros, İlias, Gorgonios, Teofilos, Dometianos, Gaios, Gorgonios, Eftihes, Atanosios, Krillos, Sahevdon, Nikolaos, Malerios, Filoktimon, Sevirianos, Hudion ve Aglaisos.

SİVAS BELEDİYESİ tarafından burada ince bir imar düzenlemesi ile burasının turizme kazandırılmasının pekala mümkün olduğu aksi taktirde o alanın imara açılması ile saklı bir tarihin katledilip yapılaşacağı belirtiliyor.