KÖMBE YEMEK MESELE!

KÖMBE YEMEK MESELE!

SİVAS MUTFAĞI, asırlık gelenekleri ile de dikkat çekiyor. Özellikle kaymak ile yapılan kömbe yemesinin zahmetli olması lakin insanı tok tutan özelliği ile uzun yol erzakları arasında yerini alıyor.

STHM Özel Haber

Bir kültür harmanı konumundaki SİVAS, bir birinde güzel yemekleri ile de dikkat çekmekte. İçli köfte, Gürün Köftesi, Tonus Köftesi, kete, üzümlü, kavut, kalbur tatlısı, sini, kömbe gibi yemek unsurları ile Türkiye´nin gözde mutfaklarından olan şehir aynı zamanda, birkaç çeşit madımak yemeği ile de özel bir yer edinmekte.

Kadim şehir mutfağının en sıra dışı yemeklerinden biri olan "KÖMBE" ise araştırmacıların dikkatini çekip, şehir kültür tarihinde de önemli bir yer tutmakta. Kaymak ile hamurun yoğrulması ile közde tepsi içinde pişirilen kömbenin, yemesinin pek de kolay olmadığı biliniyor.

Yerken boğazına bir kütle girmişçesine zorlanıldığı bilinirken, bu kömbeye halk arasında "ADAM BOĞAN"da denildiği öğrenildi. Yemesi gayet zahmetli olan bu kömbenin, insanı boğar hale getirdiği vurgulanırken, yalnız insanı uzak süre tok tutması ile de bir faydasının olduğu ifade ediliyor.

Çok eski zamanlarda, uzun yola gidenler için geceden hazırlanan kömbelerin ?azık? olarak hazırlandığı ve uzun yola dayanıklılığı nedeniyle de tercih edildiği bilgilerine ulaşıldı.

 



Anahtar Kelimeler: KÖMBE YEMEK MESELE!