Konaklar İçin Yeni Düşünce

Konaklar İçin Yeni Düşünce

SİVAS´ta konakların kullanımı adeta mülkiyet esasını anımsatıyor. Konağın işletmesini alanlar kimseleri konaklara yaklaştırmazlarken, buralarını da kamu yararına değil de adeta babalarının evi gibi kullanmaları tepki çekiyor. Oysa bu tür mekânlardan herke

 

SİVAS´ta restore edilen konaklar neden her hangi bir kurumun özel yeri olarak tahsis edilmesi sorgulanıyor.

Diğer bir çok illerde kent kültürüne katkı amaçlı işletilmekte iken Sivas´ta bu gerçekleştirilemiyor.

Yozgat Belediyesi tarafından restore ettirilen tarihi konak ve evler, müze, butik yöresel yemek lokantaları kafeterya, kültür sanat merkezi olarak kent kültürünün yaşatılmasına katkı sağladığı bilgisi edinildi.

Ayrıca Adana Ticaret Odası tarafından mülkiyeti alınarak restore edilen, Osmanlı döneminde yabancı devletlerin alacaklarını tahsil etmesi için halkın öz kaynaklarına el koyma izni bile verilen Düyun-u Umumiye İdaresi olarak da kullanılan tarihi Kısacıkzade Konağı´nın, Halk Kültür Evi olarak açıldığı biliniyor.

Bir diğeri ise Ankara´da bulunan Hamamönü´ndeki konaklar.Restore edilen bir başka mekan da Kültür Sanat Evi. Kabakçı Konağı ise, Hamamönü söyleşileri ile Ankara akşamlarına renk katıyor.

Hamamönü´ndeki konaklar belediye tarafından her ay derneklere söyleşilere toplantılara sadece günlük tüm gün boyunca tahsis ederek personelini de koyarak misafirlere hizmet ettirirken tanıtım ve kültürel canlılığının da cazibe merkezi olduğu kamuoyunda biliniyor.

O ay içerisinde kimlerin programları varsa kendi hizmet ediyor reklamlarını da içerisine koyarak küçük gazete halinde konaklarında bulundurup misafirlerine dağıtması ise çok güzel bir çalışma olarak görülüyor.

Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılan El Ürünleri ve Gıda Pazarı da Hamamönü´nün simgeleri haline gelirken,SİVAS´ta ise ne yazıkki iş yeri ve mülkiyet sahipliği olarak kullanılması içler acısı bir düşünce olarak şehrin kültürüne balta vuruyor.



Anahtar Kelimeler: Konaklar İçin Yeni Düşünce
Hasan Erkul
24.05.2016 09:17:52
Güzel bir şekilde konaklar restore edilmiş fakat tamamamen tek bir derneğe veyahut iş yerine verilmesi hangi akla uygun bu konaklar şehrin.İş yeri olarak kullanılacak yermi kalmadı anlamadım.Başka şehirlerden neden örnek alınmamış

Fatih uzun
26.05.2016 00:38:36
İş işten geçmiş herkes bir konağa geçmiş babasının malı gibi oturmuş kullanıyor sizde

kadir sakin
29.03.2018 09:21:00
Oran,Buruciye a.ş,terziler konağındaki dernek,akaylar konağı,esnaf odaları konağı bu şirket ve buralarda bulunan derneklerin ne iş var normal bir binada hizmetlerini verebilirler.Bu güzel tarihi binalar sadece kendilerine tahsis edilmiş başka yermi kalmadı