Tarih: 30.01.2020 08:57

KORONAVİRÜS TEHLİKESİ

Facebook Twitter Linked-in

Her türlü nefes alan canlıyı yiyen, kedi-köpek-maymun yemekten insanlığını unutmuş Çinliler?

 Müslüman olanın açlıktan kırıldığı, yıllardır Doğu Türkistan´a kan ağlatan, nice Türklere işkence eden, her Uygur Türkü´nün evine bir Çinli göndererek; namus ve ahlakı yok eden zalim Çin, katil Çin?

Vallahi utanıyorum şu yazıları dahi Çin menşeili elektronik aletlerden yazıyoruz?

Mecbur edenler de bir zahmet utansın?

Tehlike kapımıza geldi dayandı. Ciddi mahiyette önlemler alınmaz ise çok ağır bedelleri olacak.

1957 yılında Asya gribi çıktı. Ölen sayısı 1.5. milyon?

1968 yılında Hong Kong giribi. Ölen sayısı 1 milyon?

1997 yılında Hong Kong´ta kuş gribi ortaya çıktı. 273 kişiye bulaşan virüsten 167 kişi öldü?

            1998 yılında  ortaya domuz gribi çıkmıştı. Türkiye´de etkisi 2008-2009 yıllarında hissedildi. Ben lise 1 öğrencisi idim. Okullara maskeler, dezenfektan jeller akın akın velilerin önderliğinde gelmişti. Tabi sakınan bir gözümüz olmadığı için bir şey olmadı. Pek tabi durumunda ciddiyetinde değildik. Bu domuz gribinin ise ortaya çıkması, virüsün gelişmesi 100 senelik bir zaman dilimini kapsıyor. Hastalığın iki çıkış yeri var. Amerika ve Rusya. Dünya´da bir hayli fazla ama, domuz gribinden Türkiye´de ölen kişi sayısı 57. En sonda Deniz Baykal´ın bu gribe yakalandığını okuduk. Demek ki virüs halen bizim ülkemizde mevcut.

2002-2003 yılları arasında Sars Salgını (Ağır akut solunum yetersizliği) ortaya çıkmıştır. Hastalığa sars corona virüsü sebep olmaktadır. Dünyada 8000´in üzerinde insana bulaşmış, kayıtlara geçtiği kadarı ile 37 ülkede 774 ölümle sonuçlanmıştır.

            2020 yılına geldiğimizde yine bir ya da iki hayvanın tüketme ya da temasından dolayı ortaya Çin´in Wuhan kentindeki bir hayvan pazarısındanKoronavirüs(corona) ortaya çıktı. Uzmanlar hastalığın yarasa çorbası ya da yılan yemeğinden bulaştığına hem fikirler. Şuan Çin´de 14 kent karantinaya alındı. Hastalığın belirtileri grip, üst solunum enfeksiyonları; baş ağrısı, ateş ve öksürük. İnsanlara ise solunum yoluyla bulaşıyor. Yine Wuhan kentinde ve karantina altındaki 14 kentte giriş ve çıkışlar yasaklanmış?

11 milyon nüfuslu Wuhan´daki hastanelerde çalışan doktorlar tıbbi yetersizlikleri sebebi ile videolar çekip paylaşıyorlar. 6 gün içinde yeni bir hastane yapılması içinde süratle çalışmaya başladır. 11 milyonda ölen sayısı 571 iken, 15 milyon nüfuslu İstanbul´da nasıl bir manzara oluşur bunu tahmin etmek zor değil.

Benim endişem memleket içindir.

Çin kendi insanı korumak için şehirlerinde  hava ve kara ulaşımlarını kapatmış. Biz niye o coğrafyadan gelen uçaklara müsaade ediyoruz? Hastalığın ülkemize de gelmeyeceği, burada yayılmayacağı ne malum?

Ben ülkemizdeki hiçbir doktordan korkulacak bir şey yok ifadesi duymadım. Bunu diyeninde sağlık - ömür garantisi vardır heralde.

Konya´da Çinli bir turist kadın hastalık belirtileri ile hastaneye müracaat etmiş. Kadını karantinaya aldıktan sonra Sağlık Bakanlığı´na ait bir uçakla geri Çin´e göndermişler.

Başımızda deprem felaketi varken bir de bunların teker teker nakil işlemleri ile mi uğraşacağız? Umarım o kadın Konya´da kimseye bulaştırmamıştır.

Haberlerde hava alanlarında virüs için termal tarama yapıldığına dair görüntüler gösterdiler. Hastalığın kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişiyormuş. Bu büyük kumardır. Kendi ülkemize yaptığımız büyük kötülüktür. Acilen Çin´e gidiş ya da oradan geliş seferleri iptal edilmelidir. Virüs çıktığından itibaren yakın zamanda ülkemize giriş yapan Çinlilerin hepsi geri gönderilmelidir. 

Çinli nüfusu YecucMecüc gibi olduğundan Abd´de; Chicago, Washington ve ardından da California´da bu virüsü bulaştırdığını, ayrıca yüksek ateşi olan 7 Çinlinin Moskova´da karantinaya alındığını haberlerden öğrendik.

Gerekli önlemlerin alınması için geç kalmamak gerekir.

2019 yılındaki ?Hedef 1 milyon Çinli Turist? programının da askıya alınacağına şüphemiz yoktur. Tek bir vatandaşımızın sağlığı bütün Çin´in nüfusundan kıymetlidir, değerlidir.

Buğrahan KARAMAN

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —