KOSOVA CUMHURBAŞKANI!

KOSOVA CUMHURBAŞKANI!

SPHM HABER

 Kosova Meclisi bu akşam Kosova Cumhurbaşkanlığına Vjosa Osmani-Sadriu’yu seçti. Vjosa Osmani 17 Mayıs 1982 yılında Mitroviça’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mitroviça’da tamamladı, Priştine Üniversitesinin Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini ABD Pensilvanya’nın Pittsburgh Üniversitesinde tamamladı.

Dört dönem Kosova Meclisi üyeliğine seçilerek, Kosova parlamento seçimleri tarihinde en çok oy alan kadın ve parlamento seçimlerinde en çok oy alan ikinci siyasetçi oldu. Osmani, önceki dönemlerde Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı, Avrupa Entegrasyonu Komisyonu Başkanı ve Anayasa Reformu Komisyonu Başkan Yardımcısı görevlerinde bulunmuştur. 3 Şubat 2020 yılında Vjosa Osmani Kosova Meclisinin ilk kadın başkanı seçildi, 5 Kasım 2020’de ise Cumhurbaşkanı Vekili görevini de üstlendi. 2006-2010 yıllarında Osmani, Cumhurbaşkanı Sejdiu’nın Ekip Şefi ve Uluslararası İlişkiler ile Yasama konuları Kıdemli Danışman görevinde bulundu.

2006 yılından Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesiydi, aynı zamanda misafir profesör olarak ABD’nin Pittsburg Üniversitesinde de ders verdi. Birkaç yıl Osmani aynı zamanda Kosova’nın, Avrupa ve ABD özel üniversitelerinde ders vererek, konferanslar da düzenledi. Osmani, Pittsburg Üniversitesi tarafından da ödüllendirilmiştir. Dünya Bankası Parlamento Ağı ve Uluslararası Para Fonu Yönetim Kurulu üyesidir. Vjosa Osmani Prindon Sejdiu ile evli ve ikiz kız çocuğu annesidir. Yeni devlet başkanı İngilizce, Türkçe, Sırp-Hırvatça konuşuyor ve İspanyolca iletişim kurabiliyor



Anahtar Kelimeler: KOSOVA CUMHURBAŞKANI!