Tarih: 21.03.2024 16:11

KULLUK BİLİNCİ!

Facebook Twitter Linked-in

KULLUK BİLİNCİ

Rabbimiz Bakara Suresi 21. Ayetinde şöyle buyuruyor; "Ey insanlar sizi ve sizden öncekileri yaratan Allah'a kulluk edin…" Demek ki yaratılışımızın gayesi kulluk etmek olup, Allah (c.c) bizi kulluğa davet ediyor. Kulluk; Geniş yelpazesi olan bir kavramdır. İçerisinde beş vakit namaz, oruç, zekat ve hac ibadetini barındırdığı gibi, kul hakkı yememeyi, kamu hakkından uzak durmayı, komşuluk hukukunu gözetmeyi, yolda giderken rahatsız edici bir cismi kenara koymayı, yetimin başını okşamayı gerektiren iradeli bir davranıştır kulluk...

Böylece hem kulun Allah'a olan bağlantısı noktasında hem kulun kullar ile hem de diğer varlıklarla olan ve çok yönlü yansıması bulunan yüce bir makamın adıdır kulluk... İbadetlerin bizlere yansıması ancak kulluk bilinciyle anlam kazanacaktır. Allah (cc) bizi özene bezene yaratmış, bu dünya hayatına göndermiş, her şeyi bizim hizmetimize vermiştir “Yerde ve göklerde ne varsa hepsini sizin hizmetinize verdi” (Casiye 13) buyurur alemlerin rabbi Yüce Allah (cc). Çünkü bu kainatta bizlere Allah vekilliği gibi bir makam vermiştir.

Bu makamda da bize bir görev vermiştir. Nedir o? “Hakka kulluk halka hizmet görevi bu vazifeyi layıkıyla yerine getirirseniz bu makam-ı korumuş olursunuz, aksi taktirde “Aşağıların aşağısına onu atarız” (Tin 5) buyruluyor. Dolayısıyla bu değerlerin farkına varmak çok önemli... Bakınız Hz. Muhammed’i (s.a.v) Yüce Allah kulluğuyla öne çıkarıyor "Bir gece kulunu - Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya yürüten Allah'ın şanı ne yücedir (İsra 1) ve yine bazı peygamberlerden Allah'u Teala bahsederken, onların erdeminden, üstünlüğünden, faziletinden, mesajlarından "Ne güzel kuldur, Allah'a yönelmiştir. (Sad 30. Ayet). Kalbini, gönlünü, hayatını Allah'a endekslemiştir.

Kulluk çok önemli bir makam ama bizler bunun farkında değiliz öyle mi? Hz. Muhammed (s.a.v) kulluk bilincini hayatının her safhasında merkeze alan ve bunu yaşayarak bizlere gösteren örnek, motif ve model bir kuldu. Bir defasında

bakınız, gece sabaha kadar Rabbine ibadet etmekten ayakları şişmişti, bu durumu gören Hz. Aişe (R. anha) “Ey Allah’ın Rasulü, Allah (cc) senin geçmiş, gelecek tüm günahlarını affetmesine rağmen niçin bu eziyete katlanıyorsun dediğinde "Ya Aişe Rabbim layıktır, Rabbime şükredici bir kul olmayayım mı?”

 

Demek ki gönlü, kalbi Allah’a kul olma bilinciyle, Allah sevgisiyle dolu olan bir peygamber... Şu anda Ramazan ayındayız, ibadeti yoğun bir mevsim değil mi? İşte bu kutlu mevsimde ve hayatımızın her safhasında, Rabbimize kul olmaya, iradeyi doğru kullanıp, onun gösterdiği istikamette yürümeye gayret edelim.

Bereketli okumalar diliyorum…

 

Selahattin YILMAZ

Kayaş cami

İmam-Hatibi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —