KÜLTÜR TURİZMİNE YÖNELİK TALEP ARTACAK
Kültür turizmine yönelik talep artacak: Günümüzde değin Türkiye’ye yönelik turizm faaliyetleri daha çok kıyı turizmine yönelik olmuştur. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin ikinci amacının kültürel değerleri gezmek görmek olduğu ve buna bağlı olarak son yıllarda kültür turizmine yönelik çalışmaların ağırlık kazandığı dikkate alınırsa gelecek dönemlerde Türkiyenin kültür turizmine de önemli bir paya sahip olacağı söylenebilir
Doğu blokun’da gelen turist sayısı artacak: Turizm sektörüne tanınan teşvikler sonucunda yılların öncesinden itibaren Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısında önemli artış gözlenmiştir. Son dönemlerde OECD ülkelerinden (özellikle 2000 yılından itibaren), Türkiye ye yönelik turist girişlerindeki düşüşe karşın yeni yapılanmalar sonucunda özellikle doğu bloku ülkelerinden Türkiye ye giriş yapan yabancıların sayısında önemli artışlar kaydedilmektedir.
Avrupa birliği turizm talebini etkileyecektir:
1995 yılından itibaren Avrupa da “tek Pazar” uygulamasına geçilmesi ile birlikte üye ülkelerinden Türkiye’ye yönelik dış turizm talebinde önemli değişimler olmaya başlamıştır. 350 milyon nüfüsu bünyesinde barındıran söz konusu birlik, üye ülkeler arasındaki sınırları ve sınır giriş-çıkışlarındaki brokratik işlemleri ortadan kaldırmakta ve yalnızca üye ülkelere seyahat etme koşulu ile vatandaşlarına çeşitli finansal kolaylıklar (kredi verme gibi) sağlamaktadır. Örneğin İngiltere hükümeti 1993 yılında yaptığı bir açıklamada, ülke vatandaşlarının Avrupa birliği ülkeleri dışında yer alan diğer ülkelere seyahat etmek istemeleri durumunda ek vergi koymaya başlayacağını bildirmiştir. Bu nedenle Türkiye gelecek dönemlerde Amerika, kanada, Japonya, çin ve türk cumhuriyetleri gibi ülkelerden turist çekmenin yöntemlerini şimdiden belirlenmek zorundadır. Günümüzde en çok ABD li turist çeken ülkeler sırasıyla İtalya ispanya ve Fransa dır Türkiye ise son sıralarda yer almaktadır.
Dürüst olmak için dürüst olun yeter!
Okumuyor ve araştırmıyorsanız uyuyorsunuz demektir
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI AR-GE YAZAR GÜLTEKİN ÇETİN