Kültürde Kayıp Yıllar!

Kültürde Kayıp Yıllar!

Sivas Kültür ve Sanat alanında son yılların en durağan dönemini yaşıyor. Şehirde turizm hareketliliği görülmezken, kültür ve sanatta da dişe dokunur adımlar atılamıyor.

 

Şehre yeni gelen her yöneticinin kulağına ?sufle? edilen ?Burası Bir Kültür Şehridir? kalıbı, kronikleşerek devam ediyor. Şehirde bir kültür sanat hareketliliği görülmezken, şehirdeki bütün yöneticilerin burası bir kültür şehridir temennisi duyanların tebessüm etmesine neden oluyor.

Şehirde hali hazırda mevcut bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün köklü bir plan ve projesi mevcut bulunmazken, raflardan indirilen dosyaların tarihleri yenilenerek sanki yeni çalışmalar yapılıyormuş gibi kamuoyuna ilan edilmesi komik bulunuyor.

Şehride pek çok turizm alanı varken, bunların nasıl tanıtılıp hangi kesimlere ulaştırılacağına dair entelektüel bir öngörüde görülmezken, fırında ısıtılarak piyasaya sürülen ?BURASI BİR KÜLTÜR ŞEHRİDİR? lafı ile yılların heba edilip koltukların korunduğunun görülmesi hayret ve ibretle takip ediliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü derli toplu icraat ortaya koyamazken, Sivas Belediyesi´nin de dişe dokunur bir icraatının görülmemesi bir başka ayrıntı olarak kayıtlara geçmeye devam ediyor.

Beş kişiyi geçmiş bir kalabalık gördüğünde o kalabalığı güldürme gibi kendisine bir misyon edinen Ahmet ÖZAYDIN´ın da kültürel bir felsefi derinliği şehre kazandıramadığı ifade ediliyor.

Genelde şehir dışındaki SİVAS GÜNLERİNDE elinde mendil ile halay başı olan ÖZAYDIN´ın, şehrin kültür ve sanatında da mendil sallayacak hangi icraatı ortaya koyduğu bilinmiyor.

SİVAS kültür ve sanatına bir artı katkı sunmayan isimlerin, şehrin geleceği adına bir kenara çekilmeleri beklenirken, sanki devasa icraatlar yapmışlar gibi ortada dolanmaları hayretle izleniyor.



Anahtar Kelimeler: Kültürde Kayıp Yıllar
Serdar Sarı
7.02.2017 22:05:04
Türkiye´nin turizm adına düzenlenen en büyük Tüyap fuarına katılan Sivas´ı böyle bir şekilde temsil etmekten rahatsız olmadınızmı.İlçe standı bile bizim standımızdan daha iyi bir şekilde kendi kültür ve turizmini tanıttılar.Hiç katılmasaydınız daha iyidir.Büyük kültür ve medeniyetleri tarihi mekanları barındıran bir şehire yakışmadı.Diğer katılan Tüm illerimize teşekkür ederiz çünkü onlar emek harcamışlar

Yusuf
8.02.2017 12:37:46
Kadir müdürün hakkını yememek lazım. Yıllar sonra bize memecimin gılığını hatırlattı. Kendisine ve Teoman başkana sonsuz teşekkürler.

Anonim
8.02.2017 20:25:49
BU YORUM MİZAH AMAÇLIDIR. Kültür Müdürümüzün kıymetli çalışmalarını sizlere kısaca hatırlatmak istedim. Aşağıdaki linkte 2013 yılında hazırladığı erinmeden kendi elleriyle hazırladığı stratejik plan yer almakta, daha bir kaç gün öncede Sivas Valiliğince 2023 stratejik planları Valimiz tarafından verilen talimatla raflardan ve tozlu arşiv dolaplarından indirilerek gün ışığına çıkartıldı. Yeni hazırlanacak bizi başarıdan başarıya götürecek bu yeni planı Sivaslılar olarak dört gözle bekliyoruz... Stratejik planlama ve performans yönetiminin birinci basamağı olan ve temel yetkinliklerin alfabesi olan (pozisyon okulu) meşhur SWOT analizinin tehditler bölümünde Sivas ilinde kültürümüz niye geri kalmış açıklanmış benden hatırlatması ve de söylemesi sonra ben görmedim duymadım bir hemşerimizde çıkıp söylemedi falan filan demeyin buyurun TEHDİTLER * Modernleşme ve yaşam şekillerinin hızla değişmesinin kültürel miras üzerindeki olumsuz etkisi, * El sanatları ustalarının aramızdan çekilmesi ve yerlerini dolduracak * Fabrikasyon üretimin el sanatları üretimine ilgiyi azaltması, * El sanatlarındaki iş gücü kaybının önüne geçilememesi, * İş gücü daha ucuz olan ülkelerden ithal edilen el sanatı ürünlerinin sektörü olumsuz etkilemesi, * Kış mevsiminin uzun ve soğuk olması tarihi ve kültürel varlıklar üzerinde olumsuz etkiler yaratması * Eser restorasyonlarında bazı süreçlerde aşılması zor tıkanıklıklar yaşanması, * Restorasyon ustalarına sürekli iş teminin zorluğu, * Eser restorasyonunun diğer inşaat işerine göre daha pahalıya mal olması, bütçe imkanlarını zorlaması ve sürekli bakım gerektirmesi, * Çarpık kentleşme İşte bu saydıklarım yüzünden her halay oynayana halay başı olarak yol göstermek sevgili idarecilerimize düşüyor kültürümüzü canlı tutmak adına onların deyimiyle dostlarım insanlık için? vah vah ? vah vah.. vah vah? ayağını önce atıp halayı bozma ?. vah vah vah vah?. STRATEJİK PLAN linki sağ tıkla hedefi farklı kaydet yap oku üfle http://www.sivaskulturturizm.gov.tr/TR,138759/sivasta-kultur-ve-turizmi-gelistirme-strateji-plani.html

kenan alp
9.02.2017 12:37:49
Hoş sohbet olmak, hikaye anlatmak,halay çekmek farklı bir hünerdir. Bir ilin müdürlük makamına oturmak için birikim ,donanım, vizyon ve makamına güç vermesi gerektirdiğine inanıyorum.Sivas´a sahiplenen insanların empati ve zihniyet değişikliliğine ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum.