Tarih: 07.09.2020 17:25

"Kurt Mırtoğ III"

Facebook Twitter Linked-in

KURT MIRTOĞ 3

Sebo dayının evü güneşe bahıyor. Her yanı havlu. Sağ tarafda boydan boya ahurlar var. Ahurların sonunda da yüksekce samannıh. Evünen samannığın arasından ferah ferah gağnı geçiyor. Evun arhasında gağnının rahatca dönecağ gater yer var. Evun sol arha koşesinde tezeklik ve odunnuh var. Evun önünde gocaağ bir havlu var, darda galdımmıydı harman gurulur bol bolamat. Ön havlunun en solunda, gomşu duvarına yapuşuh gazların pinleri var. Gece gunduz çığırtıları kesilmez niyeyse. Belki de kesilir, nebliym.

Eve girdimmiydi ortada geniş bir sofa, sağda bir böyuk oda, ondan soğna gucuğycek dil gibi gilar, solda yan yana iki normal oda, ki dibdeki sebo dayıgilin, ön tarafdaki de uşahların yatma odaları. Çaylar sofada içildi. Sofanın gapısı dayalı olunca ayışığı doluyor içeri, gaz lambasına ne hacet. Sebo dayı, yatah uşah yarın bayram namazına gedecuyk!

Uşahların odasında bir döşşek serili yerde. Uşahlar mahada seruk döşşeklerde yatıyorlar demekgi. Soyunup yatduh döşşeklerimize. Guçcük gonuşgan. Sorduhca soruyor. Uyhu gozümden ahıyor. Böyuk fısır fısır uyyor. Sonunda guçcük oğlan da sızdı.

Her vahıtki gibi zabah ezeninden evel uyandım. Gozlerim garannuhda bişiy seçemiyor. Soğna soğna alışdım. Herkes uyyor. Gazların tıpırtıları başladı önce. Ahurdakiler su isdemiye başladılar. Mağzin ortalığ ayağ galdırdı. Yan bitişuğmüz odayı fısıltılar sardı. Ortalıh ağarmıya başladı usul usul. Sebo dayı gapıyı aşdı. Sofadan çıhdı getdi ahura doğru. Ecuk soğna gapımızı çaldı, yerin uşah namazı gaçırmıyah dedi yüksek sesinen. Önce ben soğna böyuk oğlan gahduh. Önde böyuk oğlan arhasısıra ben ıbrığ alıp havluda apdes alduh. Guçcuğ galdırmıya gıyamadılar.

Bayram namazından soğna mezerliğe getduk. Tanımadığım ölülere ohuduh. Her mezerin başında babama da ohuyup üfüledim.

Eve gelduk, bayramlaşduk. İçimde garip bişiyler oluyordu. İlk defa ellerin evünde bayram geçiriyordum. Bu elbiseler bile benim değildi. Dedemin bağ bıçağıynan yemeni benim. Ben burda neyim kimim, sebo dayı nerden ahrıbağmız...

Bayramın birinci gunü gezip tozduh böyuk oğlanınan.

İkinci gunü...

Zabah çorbalarımızı işduk. Sebo dayı, gel seninle ecuk gonuşah dedi. İçim cızırdıyor.

Havluya çıhduh. Yarılacah kutuklere uturduh.

Başladı gonuşmuya;

Baban rahmetlik dayımın oğludur. Deninen benim anam bacı gardaşlar. Biz buruya daşınmadan evel sizin arhanızdaki iki odalı evde oturuyorduh. Şindi noğoldu bilmem. Harman yerinde emsallar boğoşuyorduh, noğoldu nasıl olduysa baban ağanın oğluynan doğoşdü. Oğlanın ağzını burnunu gırdı, gendi burnu da gırıldı. Gaçamadan yahalanduh. Cendermiye gotürdüler. Üş gun zopa yeduk babanınan ben. En çoh da ona çaldı cendermeler. Üçüncü gunun gece vahdı biz kulhaş vaziyetde dışarı atdılar. Zabaha garşı eve gelduk. Kimse yatmamış, bizi beklemişler. Bizi o halda goren dayım mavzeri gapdı garagolu basıp kokunü vuracak. Elinden mavzeri zor aldılar dayımın. Onbeş gunde zor gendimize gelduk. Dayım yığıtliğe boh sürmem, ben burdan ayrılmam, siz gedin diyip bizi buruya yolladı. Soğnaları cenderme gomutanıynan sulf olmuşlar. O zopa babağn cığerlerini hırpalamışımış. Bek hallanmadı ondan soğna. Genç yaşda da getdi zati. Seni her gorüşümde baban gozümünoğne geliyor. Sen azap olacah uşah değilsin ama garıma sözümü geçiremedim. Bir de bişiy çıhardı, sen üfürükcüymüşsün, en azulu heyvanlar bile seni gorüşün mülayimleşiyorlarmış, garım senden gorharımış. Aha yarın herslenir de bize de ohur mohursa kulümüze goğe galdırır diyor. Neydecağmi şaşırdım. En eyisi, şindiden tezi yoh, seni Malatıyaya yolcu etmek. Yengen yol azuğnu hazırladı. Aha şu atmış lirayı al, dayıma ver. Şu on lira da sana, Erzurumdan Maltıyaya otibis bilet paran.

Döndü, içeri getdi, çıhınınan geri döndü. Yeri, gedek dedi.

Erzurum otibisine bindirdi beni. Şofere bişiyler dedi beni gosdererkden, el salladı, başı oğonde uzahlaşıp yitdi getdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —