Tarih: 21.01.2018 10:40

MENDERES´in Hatırası

Facebook Twitter Linked-in

SPHM ÖZEL HABER

SİVAS´ın hafızası olan ESKİ NUMUNE HASTANESİ sessiz çoğunluğun gündeminde. Menderes dönemi yapıtlarından olan bu taş binanın korunarak geleceğe yönelmesi arzulanıyor. ŞEHRE ait pek çok ağıt ve türkünün doğduğu yer olan, köylerin, kasabaların, ilçelerin hafızasında önemli bir yere sahip olan bu tescilli eserin, kıymetinin bilinmesi gerektiği ifade ediliyor.

Selçuk Anadolu Lisesi,Sanat okulu olmak üzere, o alanın tescil koridoru içersinde olduğu herkes tarafından bilinirken, 27 Haziran Parkı ile bütünlenmesi planlanan Eski Numune Hastanesinin de korunarak restore edilmesi arzulanıyor.

Şehir parkı bölgesinin insan unsuru ile dizayn edildiğini dile getiren mimarlar, yeni yapılması planlanan Caminin de kubbesiz olması gerektiğini dile getiriyorlar. ULU CAMİ gibi zemine yakın bir kubbesiz caminin olabileceğini, kubbeli büyük bir caminin yapılması durumunda buradaki ölçeği bozacağı görüşlerinde ısrar ediyorlar.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü´nün Eski Numune Hastanesi için çürük raporu verdiği depreme dayanıksız diye görüş bildirdiği bilinmekle birlikte, bu görüşe dayanarak burasının yıkılması durumunda şehirdeki pek çok tarihi binanın da depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıkarken, her depreme dayanıklı olmayan binaların yıkılması gibi bir ucube görüşün ortaya çıkacağı ki bunun da bilimsel temellerinin olmadığı uzmanlarca dile getiriliyor.

TOKAT HÜKÜMET BİNASINA da depreme dayanıksız raporu verildiği lakin yaklaşık 4 yıldır kullanılarak yıkılmasının önüne geçildiği örneği ortada dururken, Eski Numunede de güçlendirme çalışmaları yapılarak, bu tedbirlerin pekala alınabileceği belirtilmekte.

?Hastanenin Kapısına Kar Doldu? türküsünün doğduğu, ?Sebilci Ebubekir Amca´nın dört tekerlekli arabasıyla 20 yıl su dağıttığı? ve daha nice hatıra, gözyaşı ile şehrin 50 yıllık hafızasını bağrında taşıyan taş duvarlar, aslında iyi yorumlanması durumunda ŞEHİR PARKI´na da anlam katacağı belirtiliyor. Şehir Parkı düşüncesinin felsefi merkezinin de burası olabileceği, Eski Numune´nin entelektüel bir bilinçle yorumlanması durumunda bu alana da değer katacağı görüşleri dillendiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —