Tarih: 10.07.2024 20:40

MİLLİ MÜCADELE'de İLK KURŞUN!

Facebook Twitter Linked-in

STHM ÖZEL HABER

HATAY'ın DÖRTYOL İLÇESİ, Milli Mücadelenin köşe taşı olarak kayıtlarda duruyor. 1918 yılında FRANSIZLAR Adana ve civarını işgal ederler. FRANSIZLAR'ın desteği ile halka sıkıntılar yaşatan ERMENİLER ve yine FRANSIZLAR tarafından HATAY bölgesine getirilip yerleştirilen ERMENİLER, halk tarafından hoşnutsuzluk ile karşılanır.

Dörtyol'un KARAKESE köyü sırtına AMANOSLAR'a dayayan bir köy olarak, FRANSIZ ve ERMENİ taşkınlığına karşı düşünceler geliştirirler.

KARAKESE'de bir konakta toplanan kahraman vatanperverler, FRANSIZLAR'IN ORAYA YANAŞMASINI engellemek için mücadele etmeye karar verirler.

Karakese önde gelenleri Mehmet Çavuş ve silah arkadaşları, Fransız askerleriyle 19 Aralık 1918’de çatışmaya girerler.  Çatışmada 15 Fransız askeri öldürülür.
KARAKESE kahramanları ilk kurşunu düşmana atıp, özgürlük meşalesini de ateşleyerek, düşmana karşı ilk adımı atarlar.

BU karşı komadan endişelenen FRANSIZLAR, zulüm üstüne zulüm yapsalar da ilk kurşun atılmış ve MİLLİ UYANIŞ ve MÜCADELE ateşi dalga dalga yayılmaya başlamıştır.

BU eşsiz başkaldırının asil insanlarından olan başta KARA MEHMET ÇAVUŞ ve KARA HAVVA olmak üzere, vatan fedailerini rahmet ve saygı ile anıyoruz.

 

(Bize bu bilgileri veren Hatay DÖRTYOL'un yetiştirdiği önemli değerlerden olan eğitimci MUSTAFA ERDEN'e sonsuz teşekkür ediyoruz.)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —