Tarih: 22.08.2015 11:32

Mustafa BALEL İran Edebiyatında

Facebook Twitter Linked-in

 

Günümüz Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden usta öykücü ve romancı Mustafa Balel´in gençler için kaleme aldığı, ilk baskısı 1978´de, son baskısı geçtiğimiz aylarda Morpa yayınlarınca yayımlanan ilkgençlik romanı ?Bizim Sinemamız Var? geçtiğimiz günlerde İran´da okurlarıyla buluştu.

Farsçaya çevirisini İranlı yazar ve çevirmen Saber Moqaddami´nin yaptığı roman Tahran Belediyesi´nin Hamshahri Neşriyat yayınevince ?Konsolosun Kostümleri? adıyla yayımlandı.

Öyküleri ve romanları İran´da ilgiyle karşılanan Balel Konsolosun Kostümleri´nde bir okul gösterisinde öğretmenin Fransız konsolosunu canlandırmasını istediği ilk gençlik çağındaki bir çocuğun yaşadıklarını anlatıyor.

Şeyhçoban, Gökmedrese, Mahkeme Çarşısı, Bezazlar, Dörtyol?

Konusu Sivas´ta geçen romanın omurgasını yazarın mezun olduğu, Gökmedrese yakınlarındaki Dumlupınar İlkokulu oluşturuyor.

Mustafa Balel, geçenlerde bir söyleşide romana konu olan okulun yerinden alınıp 5 km uzaktaki Polis Lojmanları bölgesine taşındığını öğrenince şaşırıp kalmış, tepkisini ?Guiness Rekorlar Kitabı´na girecek bir aklıevvellik. Anı hırsızlığından başka bir şey değil bu. Kimsenin anılarımı çalmaya hakkı yok benim.? dile getirmişti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —