Tarih: 03.03.2018 18:51

Numune Hastanesi´ne Sahip Çıkalım

Facebook Twitter Linked-in

Şehrin Hafızası Numune Hastanesi´ne Sahip Çıkalım

Sivas´ta 1945´li yıllarda temeli atılan, alet edevatlarının gelmesiyle  1952 yılında Cumhurbaşkanı Celal BAYAR´ın katılımı ile açılan Numune Hastanesi altı ilimize yapılan en önemli hastanelerden biridir.

SİVAS halkının yüzde 95´inin bu hastanede hatıraları vardır. Yaşayan bir hatıra tarihidir burası.

Sivas ANITLAR KURULU´nun daha önce verdiği tescil kararının arkasında durup ikinci defaki kararında da yine korunmalı demesine rağmen, konunun YÜKSEK KURULA intikalini öğrenmiş bulunmaktayım.

Eğer burası yıkılırsa, bir şehrin geçmiş 50 yılı da yıkılacaktır.

Bir mekan eğer ruh taşıyorsa orasını yıkmak demek sadece taşı toprağı yıkmak değil onu ruhuyla birlikte yok etmek ve bir şehrin elli yılını yok ederek o şehre ceza vermek demektir.

Cenazesi olanların ağıtlar yaktığı yer, çocuğu olanların mutluluktan nara attığı yer burası, sünnet için faytonla gelen çocukların ilk hatıralar yeri burası.

Sadece bunlar değil ozanımız AŞIK VEYSEL başta olmak üzere pek çok insanın annesi, babası, dedesi buralarda tedavi görmüşler ve burası herkesin yaşamında derin izler bırakmıştır.

Halkımız ise burasının yaşatılmasından yana. Halkın Yüzde 90-95 i burası korunsun demekte.

Eğer burası yıkılırsa şehir anlamını kaybeder buradan çekip gideriz diyenler çok.

Burası bir kurul kararı ile yıkılacak bir yer değildir. Burası millet nazarında ruhu olan hatıralar yeridir.

Tarihi koridor içinde o koridora insan ve ruh dengesini sağlayan önemli bir yerdir burası.

Mesela Ankara Numune çürük dendi yıkılsın dendi ve restore edildi hayata kazandırıldı.

Hasılı kelam SİVAS HALKI burasının yıkılmasını istemiyor. Sivas´taki KADIN DERNEKLERİ,Şehir Kültürünü Yayma Derneği,Kent Konseyi ve bir çok STK burasının yaşatılmasını istiyor.Hatta KENT KONSEYI burasi ile ilgili cok ciddi akademik calismalar yapti.Sayın Bakan İsmet YILMAZ´ın şehrin bu haklı talebini dikkate alacağını umuyorum.

Ruhu olan yerlere kurul kararı ile bakarsak, şehrimizde pek çok yer yıkılır öyleyse.

Her makam her mevki gelip geçicidir. Tarihi ve ruhi hüviyeti olan yerlerin yıkılıp yıkılmaması birkaç kişinin ağzından çıkan bir karar ile sonlandırılamaz.

Sivas ESKİ NUMUNE HASTANESİ, güçlendirme yapılıp korunarak orasının bütünlüğü içerisinde kalmalıdır.

Yıktıkça, dağıttıkça bir şehrin ruhu da yıkılmakta dağıtılmaktadır.

Geldiği günden bu yana halk ile ic içe olan Vali GüL´un halkın hissiyatını dikkate almas şehrin yarınlara doğru emin adımlarla yönelmesine büyük katkılar sunacaktır.

 Not:Üst Kurul ÇARŞAMBA GÜNÜ toplanarak SİVAS NUMUNE HASTANESİNİN durumunu konuşacak. Lütfen duyarlılık göstererek şu faks adresine tepkimizi düşüncemizi gösterelim.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurumlar Daire Başkanlığı FAX: 0312 5086314 mail:kurullardairesi@kültür.gov.tr




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —