Okuma Güçlüğü

Okuma Güçlüğü

Prof.Dr. Nazım ELMAS Yazdı...

Okumak insanı diriltir.

Hangi alanda meşgul olarak hayatını sürdürürse sürdürsün insanın yapacağı bütün işlere yön veren ufuk açan faaliyet okuma olacaktır.

Gelişen teknoloji okuma ile ilgili vakitleri ve ortamı daraltmış olsa bile yine de insan için en önemli malzeme okuma faaliyetine destek veren unsurlardır.

***

   Her şeyin olumsuzluğuna mazeret üretmek mümkün. Başarısız mı oldunuz mazereti hazırdır.

Bir şeyi zamanında ve istenilen şekilde gerçekleştiremediniz onun da sizce makul sebeplerini bulmak, sıralamak zor olmayacaktır.

Bu saha okuma, dolayısıyla bilgi ve estetik anlamda seviye kazanma işine kaydırılınca bahaneler daha da çoğalır. Okuyamayanların uydurdukları sebeplerin hangisine inanacağınıza şaşırırsınız.

Bir de yaşantısını yakından bildiğimiz kişilerin uydurduğu bahanelere gülmemek elde değil. Onların sıraladığı sebeplerin tamamına okuma tiryakisi ne kadar güler bilseniz!

İşin kolayına kaçmak çağın hastalığı oldu.

Her gün kullanıma sunulan yeni araç ve gereçler insana farkında olmadan öyle tembellik verdi ki sormayın.

Daima ezik ve pasif olmaktan, aktif ve şahsiyetli hale geçmenin en önemli vasıtası olan okuma işine uzak kalanların talihsiz hayatına acıyorum.

   Kendi sahasıyla alakalı olarak hiçbir özel gayreti olmadan, bir birikim elde etmeden dolaşanlara insanlığın beklediği söz ve eylemlerin gerçekleştiremeden yaşayanlara da söylenecek söz olmalı. 

İnsan için çalıştığından başka bir şey yok biliyoruz.

Ne diye zamanlar boşa geçiyor öyleyse. Neden başkalarının hakkını kullanıyor ümidini boşa çıkarıyorlar.

***

   Gelen günle ortaya çıkan okuma tembelliği bir süre sonra etkisini gösterecek. Bilenlerle bilmeyenlerin bir olmadığını korkunç hatıralarla anlamak bahtımız olmamalı.

Hep şikayet ettiğimiz insan topluluğunun bir ferdi de biz değil miyiz? 

 

 



Anahtar Kelimeler: Okuma Güçlüğü