ORASI ÖYLE BURASI BÖYLE

ORASI ÖYLE BURASI BÖYLE

Şehir tepeden tırnağa bir talan atmosferi içinde can çekişirken, tarihi eserlerin titizlikle korunması gereğine yöneticilerin neden müdahale etmedikleri sorgulanıyor. Kent Meydanı’nın taş güzideleri arasındaki kermes ve otopark hoyratlığına müsaade

Şehir tepeden tırnağa bir talan atmosferi içinde can çekişirken, tarihi eserlerin titizlikle korunması gereğine yöneticilerin neden müdahale etmedikleri sorgulanıyor. Kent Meydanı’nın taş güzideleri arasındaki kermes ve otopark hoyratlığına müsaade edilmemesi bekleniyor.

 Sivas tarihine sahip çıkmamaya hatta onu hoyratça kullanmaya devam ediyor. Sivas’ın efsane Valilerinden Hasan CANPOLAT’ın yüzyıllık bir vizyon ve aşkla Kent Meydanını açığa çıkarma girişiminden yıllar sonra, bu harika taş meydanın yağmalanması da sürüyor.

Buruciye Medresesi’nin hemen yanı başı kermesçilerin talanına uğrarken, bu talana nasıl izin verildiği anlaşılamıyor. Gözlemelerin masalarda uçuştuğu, pet bardakların yere caba edildiği, köy pazarı mantığı ile Buruciye duvar dibinin istila edildiği gözlemlenirken, bu çirkin manzaraya neden sessiz kalındığı bilinmiyor.

Kermes için şehirde onlarca mekan varken, neden bu tarihi eserlerin olduğu yerin tercih edildiği ise tam bir muamma.

Öte taraftan Şifaiye ve Çifte Minare Medresesi arası adeta ücretsiz otoparka dönüştürülürken, dünyanın neresinde tarihi eserlerin böyle hoyratça istila edildiği merak ediliyor.

Araçların park edildiği bu tarihi mekânların, ne zaman yıkılıpta yerinin düzlenerek açık ota parka dönüştürüleceği ise bilinmiyor.

Turist uğramayan şehre, yanılıp şaşıp birkaç turistin gelerek bu çirkin manzaraları çekip kendi ülkelerinde paylaşmalarından korkuluyor.

Ecdadın taşa işlediği nakışların, modern aymazlıkla berelenmesine sert tepki gösteren duyarlı insanlar, gerek Buruciye Medresesi yanındaki kermes kabalığına, gerekse Şifaiye ve Çifte Minare ortasındaki araç istifine biran önce son verilmesini istiyorlar.