"ORTA SINIF" Toplumun Omurgasıdır!

SİVAS'tan batı illerine başlayan göç sonucu, şehrin ana omurgasını temsil eden ve şehirlilik bilincini yaşatan orta sınıf yok olurken, orta sınıfın gitmesiyle şehirlilik bilincinin de yok olmaya doğru gittiği gözlemleniyor.

STHM ÖZEL HABER (Analiz Haber)

Son yıllarda bilim insanlarınca dile getirilen sosyolojik tespitlerin SİVAS ölçeğindeki yansıması da dikkatle analiz ediliyor. Şehirlerde belli bir gelir ve düşünce gurubuna sahip insanların oluşturduğu orta sınıfın, son zamanlarda yok olması veya bulundukları şehirden göç etmeleri sonucunda, boşalan sosyal dokunun kırsaldan gelen göçlerle dolduğu ve bunun sonucunda da şehirlilik bilincinin yok olduğu gözlemleniyor.

SİVAS'tan 50 li ve 60 lı yıllarda başlayan BATI illerine doğru göçler sonucu şehrin orta sınıf yetişmiş şehirli kesimin gittiği ve giderken de var olan sosyal birikimini de götürmesi sonucunda, SİVAS'taki şehirlilik bilincin yok olduğu belirtiliyor.

Şehirler ölçeğinde aristokrat da denebilecek olan ORTA SINIFI'ın varlığı, o şehir için hayatiyet taşırken, bu sınıfın yok olması sonucunda, kırsal gelenek ve göreneklerin şehre taşındığı ve bu gelen yeni göç olgusunun da şehirleşmek yerine, şehirde aynı gelenek ve görenekleri yaşatarak şehirleşme noktasında da başarı gösteremediği yorumları yapılıyor.

Şehir orta sınıfının göçmesi ile kırsaldan şehre başlayan göçün “kabile,yörecilik ve sülale” mantığını öne alıp “KIR SOYLU” mantığını önde tutması ise şehirlilik bilincini ve ortak ideale yönelme ruhunu berelediği için SİVAS'a da fayda sağlayamadığı gözlemleniyor.



Anahtar Kelimeler: " SINIF" Toplumun Omurgasıdır!