ORTAKLIK KÜLTÜRÜ
İlimizde ortaklık kültürü maalesef bir türlü geliştirilemiyor. Bu yüzden de yatırım yapmak isteyen, üretim yapmak isteyen kişiler de kendi sermayelerine göre küçük işletmeler açıyorlar, alanında uzman kişileri de çalıştıramayınca ömürleri ya çok kısa oluyor ya da aile şirketi olarak kalıyorlar.
Az da olsa başlangıçta bir kaç yatırımcının bir araya gelerek ortak açtıkları büyük işletmelerin de ne yazık ki kısa bir süre sonra anlaşmazlıklar yüzünden dağıldığına şahit oluyoruz. Küçük olsun benim olsun mantığı devam ettiği surece de bir türlü marka olamıyoruz.
Bunun başka bir örneği de kırsal kalkınma projelerinde kendini göstermektedir. İlimiz kırsal kalkınma projelerinde en fazla proje sunan iller arasında olmasına rağmen, ödenen hibe tutarına baktığımızda en az ödeme yapılan iller arasında yer almaktadır. Bunun sebebi de küçük projelerin sunulmuş olmasıdır. Burda yapılması gereken şahıs olarak değil de bir araya gelmek suretiyle ortak bir şirket kurarak büyük projeler sunmaktır.
Ancak bu şekilde ilimiz ekonomisine katkı sağlanmış olur ve marka şehir olunur. Ortaklık kültürünün İlimizde gelişmesi için başlangıçta devlet kurumlarının, il özel idaresi olabilir belediye olabilir bunların yatırımcıları yönlendirmesi ve gerekirse özel şirketlerle bir araya gelerek yatırıma , üretime yönelik ortak bir şirket kurmak suretiyle faaliyet göstermesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde yatırımcıya güven gelir ve benzer ortaklıkların çoğalmasına vesile olur