Tarih: 18.03.2013 22:00

ÖZELLEŞTİRMEDE SIRA MADENLERDE

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz aylarda Kangal Termik Santrali?nin özelleştirilmesinin ardından şimdi sıra kömür madenlerine geldi. Özelleştirme İdaresi Eski Başkanı Tezcan Yaramancı kömür madenlerinin de özelleştirilebileceğini belirtirken, ondan evvel Karayolları?nın tekrar özelleştirilmesi gerektiğini belirtti. Her özelleştirmede son dakikaya kadar bekleyen ilgililerin bu sefer erken davranmaları gerekiyor.

Türkiye genelinde son 2,5 aylık dönemde toplamda 5,7 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Bilindiği gibi ilimizde de birçok eleştiri ve itiraza rağmen Kangal Termik Santrali özelleştirilmişti. Özelleştirme İdaresi Eski Başkanı Tezcan Yaramancı kömür madenlerinin de özelleştirilebileceğini bundan ziyade Karayollarında da tekrar özelleştirme ihalesine çıkılabileceğini belirtti.

Böyle bir özelleştirmenin gündeme gelmesiyle birlikte bu özelleştirmelerden Sivas?ta nasibini almış olacak. Ama ilgililerin her defasında olduğu gibi bu seferde son dakikaya kadar tepki vermemesi bekleniyor.

Karayollarının şirket kurularak halka açılmasını da değerlendiren Özelleştirme İdaresi Eski Başkanı Tezcan Yaramancı, ?Bu şeklide yapılırsa bunun özelleştirme saymak mümkün olmaz. Çünkü sonuçta yönetim kamununu atadığı ve kamunun belli konseptlerine göre çalışacak bir yapı olur. Burada sadece halktan sermaye alınmış oluyor. Buna özelleştirme gözüyle bakmak doğru olmaz. Geçmiş ihalede yapıldığı gibi 25 yıllığına kiralama yoluyla, belki daha iyi hazırlanmış bir şartname ile gelir getirisini artıracak şartname ile bu konu yeniden bu şekilde ele alınmalıdır? dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı özelleştirme gelirleriyle ilgili olarak şunları söylemişti:

``Bu sene bütçede özelleştirme gelirleri açısından son derece mütevazı bir gelir öngördük. 2013 yılında özelleştirme gelirlerinde sadece 4 milyar liralık bir öngörümüz var. Biz yılın başında 5,2 milyar liralık bir özelleştirme gelirini hazineye aktardık. Dolayısıyla hedefi tutturduk, hatta hedefi aştık. Bundan sonra özelleştirme uygulamalarının bütçeye katkısı, hedeflere göre ilave bir katkı olacak. 4 milyar liralık bir hedefe oranla 5,2 milyar liralık bir gelir aktarımı yapılmış durumda.``




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —