Tarih: 08.03.2021 10:03

RAHMETLE ANIYORUZ!

Facebook Twitter Linked-in

ASLAN MASHADOV Kimdir?

Aslan Mashadov 1951 yılında Kazakistan´da dünyaya geldi. Mashadov 6 yaşındayken Çeçenistan´a döndü. 1972 yılında Tiflis Askeri Topçu Akademisinden mezun oldu. Rusya Federasyonu´nun bazı bölgeleri ile Macaristan ve Litvanya´da görev aldı.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ise ordudan ayrılarak, 1992 yılında Çeçenistan Genelkurmay Başkanı oldu. Rus güçlerine karşı 1994-1996 yılları arasında Çeçen savaşçılara liderlik eden Mashadov, Rus güçlerin çekilmesinden sonra Çeçenistan devlet başkanı oldu.

1999 yılında Şamil Basayev Dağıstan´a girince Moskova, Mashadov ile teması kesti. Mashadov´un görev süresi 2001´de bitti. İkinci savaş nedeniyle seçim yapılamadığı için halen görevde olduğunu iddia ediyordu, fakat Moskova tarafından tanınmıyordu.

2002 yılında Moskova´daki tiyatro baskınını gerçekleştirilenler, Mashadov´a bağlı olduklarını açıklamışlardı.

Rusya 2004 Eylül ayında, ülkenin güneyindeki Kuzey Osetya´ya bağlı Beslan´da bir okulun kuşatılması eyleminden ve bunu takip eden kanlı olaylardan Mashadov ile bağlantıları olan uluslararası teröristleri sorumlu tuttu.

Aslan Mashadov ise sivillere yönelik saldırıları kınadığını kaydederek, eylemden Rusya´nın Çeçenistan´da attığı adımlar nedeniyle eziyet çekenlerin intikamını almak isteyen "çılgınlar"ın sorumlu olduğunu belirtti.

Mashadov´un 2005 Şubat ayında ateşkes ilan ederek Kremlin yönetimine barış görüşmeleri yapma önerisi, Moskova tarafından reddedildi.

8 Mart 2005 tarihinde Rus askeri yetkililer, Çeçen lider Aslan Mashadov´un öldürüldüğünü açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —