RUSLAR´ın Dize Getiremediği Kartal

RUSLAR´ın Dize Getiremediği Kartal

Ruslar´ı dize getiren Kafkas Kartalı Şeyh Şamil, ölüm yıldönümünde rahmetle anılıyor.

SPHM ÖZEL HABER 

Rusya´nın Kafkas Halklarına yaptığı zülme ve soykırıma sessiz kalmayarak onlarla mücadele eden Şeyh Şamil ölüm yıldönümünde dualarla yad ediliyor. Zulme boyun eğmeyen, haksız olan hiçbir güç ve otorite karşısında dik duran ŞEYH ŞAMİL, halkının önünde milli ve menevi değerler için Ruslarla büyük mücadeleler etti.

Yayılmacı ve soy kırımcı Rus işgaline karşı mazlum halkı ile direnen ŞAMİL, Rusya´nın onca pusu kurmasına rağmen yakalanmayarak destansı bir mücadele verdi.

Asla boyun eğmeyen ve destansı bir yiğitlik ile Kafkas Kartalı olarak anılan ve bilinen ŞAMİL´in, Hz. Peygambere olan büyük aşkı da biliniyor.

KAFKASYA´da Şamil ile başlayan mücadele, onun yolundan giden mücahitlerce günümüze kadar devam ettirildi. Başta DUDAYEV, Aslan MAŞADOV, Şamil BASEYEV olmak üzere pek çok ÇEÇEN mücahit de Ruslara boyun eğmeyerek büyük ataları ŞAMİL´in kutlu yolunu devam ettirdiler.

 ŞEYH ŞAMİL KİMDİR?

Kuzey Kafkasyanin efsanevi lideri ve "devletlesme" çabalarinin en kayda deger ismi Imam Samil, 1797 yılında Dagistanda Gimri (Genu) köyünde dünyaya geldi.

Genç yaşında, Rus yayılmacılığına karsi Kuzey Kafkasyada halki "gazavat"a çağıran Naksibendi tarikatina dahil oldu.

Ruslar 1837 Hunzah, Gimri ve diger önemli yerlesim birimlerini zaptedip kaleler yapmışlardı. Sık sık yer değiştirmek zorunda kalan Şamil, düşmanın uzanmayacağı bir yerde yerleşmeyi önerenlere sağlam bir yere çekilelim, kendi yurdumuzda düşmanla çarpısalım" dedi.

Bunun üzerine çok güç zaptedilir bir yer olan Ahulgoha yerleştiler.

Henüz daha bir yıl olmuştu ki; Ruslar bütün kuvvetleriyle 1838de Ahulgohu ablukaya aldilar. Cesaretin mükemmel örnegini Gimri müdafaasinda gösteren Samil, imamlığının ilk büyük imtihanını ve kumanda üstünlüğünü Ahulgoh ve Surbay savaşlarında da ispat etmisti. Ahulgohta günlerce mücadele eden Imam, buradan kusatmayi gizlice asarak Ruslara esir düşmeden Çeçenistana gitmeyi basardı. Ruslar bu kuşatmada İmamın bir avuç askeri karşısında 3 bin kayıp vermişti. Başına ödül konmuş olan İmamın Rus Çarına meydan okuyan mektupları ünlüdür.

Uyguladığı başarîli harp taktiklerinin yanısıra adli, idari ve sivil bir devlet mekanizması geliştirdi. Medreselerdeki tedrisata ehemmiyet verdi, fikir ve sanat sahasında büyük adımlar attı. Tarihteki en büyük gerilla lideri sayilan Samil 4 Subat 1871de yetmiş dört yaşında Medine de vefat etti. Cennet-ül Baki mezarlığına defnedildi.