RUSYA'NIN İNSANLIK AYIBI!

RUSYA

RUS soykırımına maruz kalan Çerkesler, sürgünün yıl dönümünde o acıları tekrar hissediyorlar. Sürgün zamanında günde 150-200 Çerkesin öldüğü o acı yıllar hala hafızalarda.

STHM ÖZEL HABER

Soykırımcı RUSLAR tarafından 1859-1864 yıllarında doğduğu topraklardan sürülen Çerkesler deniz yoluyla, Osmanlı Devleti´nin Trabzon, Samsun, Sinop, İstanbul, Varna, Burgaz ve Köstence limanlarında indirildiler.1865-1866 sürgünü ile Osmanlı-Rus harbinden sonraki 1878 tehciri ise kara yoluyla gerçekleştirildi. Çeçen, Dağıstan, Asetin, Kabardeyar başta oma üzere pek çok mazlum, RUSLAR tarafından zülme tabi tutulmuştur.

Modern tarihin en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden biri olan Çerkes sürgünü esnasında deniz gibi kan akıtıldı. Gemiye binmek için aç bîilaç kıyıda yağmur çamur içinde, ölüm iniltileriyle bekleşenler, yanaşan gemiye üşüşüp taşıma kapasitesinin çok üzerinde biniyorlardı. Gemiler de daha fazla para alabilmek için çok yolcu alıyor, bu yüzden fazla yol almadan batan gemilere sık rastlanıyordu.

OSMANLI ÇERKESLERE SAHİP ÇIKIYOR

Soykırımcı RUSYA´nın bu zulmü karşısında Osmanlı Devleti´nin ise Çerkeslere sahip çıktığı belirtiliyor. Elindeki bütün imkânları seferber eden OSMANLI, Çerkesleri çeşitli bölgelere yerleştiriyor.

ÇERKES tarihçiler, “Eğer Osmanlı bize kapılarını açmasa idi, herkes Karadeniz´in soğuk sularında yok olacaktı” diye not düşerler.


 



Anahtar Kelimeler: RUSYA' İNSANLIK AYIBI!