Söyleşi...

Söyleşi...

Bir yörenin en İyi gözlemcileri dışarıdan gelip, orada bîr müddet kalanlardır. Onların bakış açıları tarihe not düşer mahiyettedir...

--Hocam sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Sabahattin KARAGÖZ 1958 yılında Balıkesir Savaştepe İlçesi İsadere köyünde 6 çocuklu bir ailenin 3. çocuğu olarak doğdum. İlkokulu Ortaokulu ve liseyi Manisa Soma ilçesinde okudum 1978 yılında Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü´nü bitirdi 1978 1980 yılları arasında Deliilyas Ortaokulu´nda Fen bilgisi öğretmeni olarak görev yaptım.

2004 yılında öğretmenlik mesleğinden Emekli oldum. 1989 yılında Ankara Hukuk fakültesini bitirdim. 26 yıldan beri Balıkesir Savaştepe ilçesinde serbest avukatlık yapıyorum.

--Nasıl başladı Sivas günleri?

Balıkesir Necati eğitim enstitüsünden mezun olduk ve 1978 yılı Eylül ayında kura çekmek için Ankara´ya geldik kura sonucu Sivas Dört Eylül Ortaokulu´na atandım. Sivas ismini duyunca içimden ürktüm ve korktum.

Çünkü 1978 yılında Sivas olayları olmuştu.Onlarca vatandaşımız provokatörlerin kışkırtması ile öldürülmüştü. Bu kardeşin kardeşi öldürmesinden başka bir şey değildi. Ama görev kutsaldı göreve başlamaktan başka çarem de yoktu. Elimde bir bavulla bir gece vakti yağmurlu bir havada Sivas garajına indim. Çok yağmur olduğu için garaja yakın bir otele kendimi zor attım.Tam bir ay görev yapacağımız yerlere atanmamızı bekledik o dönemde Ecevit iktidardaydı iyi bir yere atanmak için Sivas YSE Bölge Müdürlüğünde müdür yardımcısı olarak görev yapan ve yakın akrabam olan Mehmet Gülenç´ten yardım istedim.

Bazı yerlerle görüştük iş tamam dediler.Bir iki gün sonra gideceğimiz yer belli oldu Divriği Gürpınar Ortaokulu´na atanmıştım. Divriği ilçesine solun hakim olduğunu gitmemem gerektiğini söylediler.Ben de bavulumu toplayarak memlekete geri dönmeye karar verdim. Akrabam Mehmet Gülenç´in yanına gittim. Durumu kendisine anlattım. Mehmet Gülenç bölge müdürünü de yanına alarak Vali Bey´e çıktılar. Vali bey Milli Eğitim Müdürlüğü´ne telefon etmiş ve biz de bunun üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü´ne gittik. Milli Eğitim Müdürlüğünde Sivas haritasını açılar bana iki yer gösterdiler Şarkışla Altınyayla Ortaokulu ile Şarkışla Deliilyas Ortaokulunu teklif ettiler .Dediler ki Deliilyas´ta sol hakimdir . Belediye Başkanı CHP´li dir.Altınyayla ise Kurtçu dur MHP´liler hâkimdir tercihini yap dediler . Gönlüm Altınyayla da ama söyleyemedim ve Deliilyas´ı tercih ettim .

Deliilyas Ortaokuluna atamam yapıldı ve Deliilyas´lı günlerim başlamış oldu.

-- Deliilyas da epey görev yaptınız bundan biraz bahseder misiniz?

Soğuk ve karlı 7 Kasım gecesi Deliilyas´a vardım.Okul müdürümüz Macit Önder´in kapısını çaldık.Macit Bey beni rahmetli Hacı Mehmet Yılmaz´ın evine yönlendirdi.Hacı Mehmet Yılmaz ve eşi Eşe teyze tam 15 gün beni misafir ettiler, yedirdiler ,içirdiler. Kendilerini rahmetle anıyorum. Allah mekanlarını cennet etsin. İki sene Deliilyas Ortaokulunda çalıştım misafirperverliği,dostluğu mertliği Deliilyas´ta gördüm ve yaşadım. Deliilyaslı dostları unutmak ne mümkün. Belediye Başkanı rahmetli Avni Akbulut´un yardımlarını ve desteğini unutmam mümkün değil.Kendisini rahmetle yad ediyorum.Adil Darıcı benim bir idolümdü. Nazik beyefendi bir kişiliği vardı. Kendisi ilk okul müdürüydü her yönden çok desteğini gördüm.Kendisini rahmetle anıyorum.

Hacı Demirkoparan can dostum gece gündüz beraberdik.O dönemde kahvehane çalıştırırdı .Okul dışındaki tüm zamanımız kahvede geçiyordu. Anadol marka bir arabası vardı gezmediğimiz yer kalmadı o bölgede. Mahmut Üznük, Ethem Öksüz ,Ömer Darıcı.Kemal Tek (Topal kurt) ,Mevlüt Sungur(Kara Mevlüt ), Pala Mevlüt,Ramazan Çetin,Abdullah Aydın,Ali Rıza Baş,Salman Baş,İlhan Baş,İsmail Aydın,Müezzin Osman Torun ve ismini hatırlayamadığım dostlarla beraber dolu dolu tam 2 yıl geçirdim.

  --Deliilyas´ta unutamadığınız zamanlarınız ve dostlarınızla olmuştur hatıralarımızı bizimle paylaşır mısınız?

 Bir hatıramı anlatayım size .1979 yılında Türkeş Yozgat´ta miting yapacak dediler.Hacı Demirkoparan ın Anadolu´na bindik .Yozgat´a büyük mitinge gittik .Yozgat´a gece vardık bizleri öğrenciler misafir ettiler ve o gece orada kaldık.Ertesi gün karlı ve soğuk bir havada rahmetli Türkeş´in mitingine katıldık.Öğleden sonra geri dönmek üzere yola çıktık.Her taraf karla kaplıydı. Yeni Çubuk´a yaklaşırken yolda arabada benzin bitti .Yolda kaldık hava çok soğuktu . Pala Mevlüt´ü benzin bulması için ışık yanan eve gönderdik .Korka korka gittiğini hatırlıyorum .Daha sonra benzinle geri geldi .Ama gece vakti 2 saat yolda mahsur kaldığımızı hiç unutamıyorum .Ramazan Çetin Sivas´ta lisede öğrenciydi .Deliilyas´lı gençleri organize ettiğini ve Ülkü Ocakları şubesi açmak için çalışmalar yaptığını ve birkaç toplantılarına katıldığımı hatırlıyorum .

O dönemde bekar olduğum için akşamları gençlerin evime geldiklerini, çok güzel sohbetler yaptığımızı unutamıyorum. Hafta sonları rahmetli Hacı Mehmet Yılmaz tandır ekmeği getirdiğini ve beraber çok kez kahvaltı yaptığımız unutabilir miyim .15 tatili dönüşü yolların kapanmasından dolayı Mahmut Üznük´ün babası Ali amcanın kızağı ile 2 metre karın üzerinde gece vakti Deliilyas´a geldiğimizi unutamıyorum.

Deliilyas´a alışmıştım ve sevmiştim ama o dönemde köyde de sağ-sol çekişmeleri vardı .Ne kadar karışmamaya çalışsam da ister istemez tartışmaların içinde oluyorduk Tayin istedim Hacı Demirkoparan´ın hocam senin gitmene bir tarafta üzülüyorum ama bir taraftan da seviniyorum. Seviniyorum çünkü başına bir şey gelmesinden korkuyorum dediğini hatırlıyorum.

--Deliilyas´tan ayrıldıktan sonra Deliilyas´a hiç gittiniz mi?

Tam 28 sene sonra eşim ve çocuklarımla Deliilyas´a gittim .Değirmenin yanında Pala Mevlüt ve birkaç kişi oturuyordu .Palayı tanıdım ama o beni tanıyamadı .İyi bak bana dedim ama yaşlanmıştı beni tanıyamadı . Ona dedim ki 1977 yılında Hacı Demirkoparan´ın Anadolu ile seninle Yozgat´a Türkeş´in mitingine gitmiştik. Dönüş yolunda Yeni Çubuk´ta benzinimiz bitmişti hatırla dedim .Pala sonunda hatırladı ve hasretle birbirimize sarılmamızı unutamam .Pala Mevlüt abide rahmetli olmuş.Mekanı cennet olsun. Hacı Demirkoparan belediye başkanıydı.Bir gece misafiri olduk .28 yıl sonra Deliilyas´lı dostları gördük konuştuk hasbihal ettik.Deliilyas benim ilk göz ağrımdır.İnternete girdiğimde mutlaka Deliilyas ile ilgili haberleri takip ederim.

Deliilyas internet sitesinde gezerim.Eski fotoğraflarına bakarım .Abdullah emminin oğlu İsmail Aydın İzmir´de polis memuru olarak çalışıyor Sanal ortamda da olsa yazışıyoruz .Dedim ki Deliilyas da hiç düğün falan olmuyor mu davet edin beni dedim .Hocam söz kayınbiraderimin düğünü var seni davet edeceğim dedi ama nerede biz hala davetiye bekliyoruz .Başta eski Belediye Başkanımız Hayati Akbulut olmak üzere Deliilyaslı Tüm dostlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum size de bana böyle fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyor yayın hayatınızda başarılar diliyorum?



Anahtar Kelimeler: Sabahattin KARAGÖZ Söyleşi