Tarih: 25.12.2023 21:36

SAĞLIK TURİZMİ ZİRVESİ YAPILDI!

Facebook Twitter Linked-in

SİVAS SAĞLIK TURİZMİ ZİRVESİ

 

İlimizde Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Genç MÜSİAD Sivas Şubesi işbirliğiyle Sivas Sağlık Turizmi Zirvesi yapıldı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 4 Eylül Kültür Merkezinde yapılan Zirvenin Onur Kurulunda: Sivas Valisi: Dr. Yılmaz ȘİMȘEK, Sivas Belediye Başkanı Hilmi BİLGİN ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim YILDIZ yer aldılar.

                        Düzenleme Kurulunda: SCÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nurperiha TOSUN, SCÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Abdullah MISIRLIOĞLU ve Sivas Genç MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Onur ÖZDEMİR  yer aldı

Açılışa Sivas Valisi Yılmaz ŞİMŞEK, Sivas Valisi Yılmaz ŞİMŞEK’in eşi Çiğdem OLGUN ŞİMŞEK, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim YILDIZ, Vali yardımcısı Şakir Öner ÖZTÜRK, ,  il müdürleri, öğretim üyeleri, iş insanları, çeşitli sektörlerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Sivas Valisi Yılmaz ŞİMŞEK yaptığı konuşmada, Sivas’ın termal kaynaklar bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek : “ Sivas, sağlık turizminin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden birisi olmaya adaydır. Bizlerde valilik olarak bu sektörde yatırım yapanın yanında olmaya devam edeceğiz.” Diye konuştu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Âlim YILDIZ yaptığı konuşmada, Sivas’ın sağlık turizmi açısından iyi bir potansiyelinin bulunduğunu belirterek üniversitemizin Sivas’taki sağlık turizmine yaptığı katkılardan bahsetti.

Genç MÜSİAD Sivas Şubesi adına konuşa yapan yönetim kurulu üyesi Onur ÖZDEMİR, İlimiz Sivas kaplıca ve şifalı sular açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Başta Kangal Balıklı Kaplıca olmak üzere Sıcak Çermik, Soğuk Çermik olmak üzere birçok şifalı su kaynağıyla şifa dağıtmaya devam etmektedir.

Bizde sağlık turizminde bulunduğumuz yerden daha iyi bir yere gelmek için şehir ve üniversite işbirliğini sağlamak adına Genç MÜSİAD olarak somut adımlar atıyoruz. İlimizde sağlık turizmi düzenlemekteki amacımız Sivas’taki sağlık imkânlarını başka illere ve özellikle yurt dışındaki muhatap kitlemize ulaştırmak ve Sivas’ın sağlık turizminde hak ettiği payı almasıdır, dedi.

Sivas’ın sağlık imkânlarının tanıtılması, il dışından ve yurt dışından Sivas’a hasta getirmenin amaçlandığı zirve Sabah 09.30 başladı ve beş ayrı panel şeklinde devam etti. 

 

BİRİNCİ PANEL: SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖREL DEĞERLENDİRMELER

MODERATÖR: PROF. DR. ÖMER TAMER DOĞAN 

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ

Birinci panelin ilk konuşmacısı olarak Ticaret Bakanlığı Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Daire Başkanı: Tarık AKSOY söz aldı ve Sağlık Hizmeti İhracatı Perspektifimiz ve Devlet Destekleri konusunda

Sunum yaptı : ”2022 yılında ülkemize 1 milyon 258 bin 382 sağlık turisti geldi ve 2 milyar 119 milyon TL gelir edildi.2028 yılında 5 milyon turist ve 10 milyar dolar gelir bekleniyor. Ticaret Bakanlığı sağlık olarak turizmine çeşitli alanlarda destek veriyoruz. Bunlarda en önemlileri Hususi damgalı pasaport, Yabancı dil eğitimi, Sağlık turistlerine kısa sürede vize verilmesi.” dedi

Birinci panelin ikinci konuşmacısı olarak  “Sağlık Turizminin bir ihracat olarak değerlendirilmesi ve özel sektörün başarısı.” Konulu sunumuyla -Acıbadem Sağlık Grubu Uluslararası Hasta Hizmetleri Operasyon Müdürü -İdris SARIAYDIN yer aldı. SARIAYDIN yaptığı konuşmada “ Sağlık turizmine 20 yıl önce 7 hastayla başladık 2022 yılında 55 bin hastaya ulaştık. İhracat yaptığımız Ticaret Bakanlığı’ndan öğrendik. Yurt dışından gelen sağlık turistleriyle birlikte ülkemize farklı amaçlarla gelen turistlere verilen sağlık hizmeti de sağlık turizmi kapsamındadır. Sağlık hizmetlerine dünyada en hızlı ulaşan ülkeyiz. İstanbul’un marka değeri çok yüksek. Ülkemizde çok değerli tıp eğitimi var. Sağlık hizmetine dünyada en hızlı ulaşan ülkeyiz. Batı Avrupa’da 6-8 ay süren kanser tedavisine biz bir günde başlıyoruz. Hastayı uçaktan alıp uçağa teslim ediyoruz. Normal bir turist Türkiye’de 850 dolar para bırakırken sağlık turisti 3250 dolar para bırakıyor.  ” diye konuştu.

Birinci oturumun üçüncü konuşmacısı olarak “Sivas’ın Özel Sektör Medikal Turizm Potansiyeli konulu sunumuyla ” Sivas Medicana Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa GÜRELİK yer aldı. GÜRELİK konuşmasında: ”Medicana Sivas hastanesinde 36 branşta 75 hekim 496 personel görev yapıyor. Avantajımız: hızlı randevu, kolay ulaşım, düşük fiyat multidisipliner yaklaşım, tecrübeli kadro, kaplıca turizmi. Zayıf yönlerimiz: Konaklama, pazarlama eksiği, iklim şartları, sosyal hayat, turiste yaklaşım, destek ve teşvikler, 3. Nesil gurbetçilerin Sivas’a gelmek istememesi.” olarak ifade etti.

 

İKİNCİ PANEL: TÜM YÖNLERİYLE SAĞLIK TURİZMİ

MODERATÖR: PROF.DR MUSTAFA GÜLMEZ-

SCÜ TURİZM FAKÜLTESİ DEKANI

İkinci Oturumun birinci konuşmacısı olarak Sivas’ın Sağlık Turizmi Potansiyeli: Mevcut Durum Değerlendirmesi.” konulu sunumuyla Sivas Numune Hastanesi Uzman Doktor Banu RAMAZANOĞLU  yer aldı. Dr. RAMAZANOĞLU konuşmasında. Sivas Numune hastanesi 138 hekim görev yapıyor,1070 yatak kapasitesi var. Hastanemizde estetik operasyonlar yapılıyor. Protezler çok hızlı yapılıyor. Cerrahi onkolji bölümümüz var. İç hastalıkları check up paketlerimiz var. Algoloji bölümümüz çok iyi biliniyor. Hastanemizde sağlık turizminden ziyade turistin sağlığı öne çıkıyor. Yaz aylarında ilimize yurt içinde ve yurt dışından gelen hastalar sağlık hizmeti veriliyor. İlimizde öğrenim gören yabancı öğrencilere  de sağlık hizmeti veriliyor. Sivas medikal turizmin merkezi olabilir. Diye konuştu.

İkinci oturumun ikinci konuşmacısı “Sağlık Turizminde Tanıtım ve Pazarlama” konulu sunumuyla Medipol Sağlık Grubu'nda İşletme Direktör Yardımcısı Dr. Uygar ÜSTÜN yer aldı. Dr.ÜSTÜN sunumunda “ Medipol İstanbul hastanesinin büyük imkânları var. İstanbul’un ve ülkemizin sağlık turizminde önemli avantajları var bunu iyi kullanıyoruz. Sivas gibi Anadolu şehirleri de kendi imkânlarını en iyi şeklide kullanabilir. Dedi. 

 

PANEL -3 : SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA ŞEHİRLER VE UYGULAMALAR

MODERATÖR: DOÇ. DR. DERYA FATMA BİÇER 

SCÜ CUMHURİYET SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRÜ

Üçüncü Panelin birinci konuşmacısı: “Sağlık Turizminde Marka Şehirler: Kayseri Örneği” Konulu sunumuyla ASTUDER & Anadolu Sağlık Turizmi Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Sezer yer aldı. 

Sezer sunumunda” Ülkemize gelen her 100 turistin 5’i sağlık için geliyor. Bir şeye başlanırsa devamı gelir. Kayseri 57 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesindedir. Güçlü sağlık alt yapısı var. Toplam 4500 yatak kapasitesi var. Obezite, jinekoloji ve tüp bebek alanında uzmanlaşıyoruz. Küçük şehirler ulaşım için daha avantajlıdır. Kayseri’den Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya direkt uçuşlar var. Her hastayı hizmet verdikten sonra tekrar arıyoruz.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Üçüncü Panelin ikinci konuşmacısı Sağlık Turizminde Aracı Kuruşların Rolü konulu konuşmasıyla AFNA HEALTH Genel Müdürü fatih YALÇIN yer aldı. YALÇIN konuşmasında: “ Şirketimizde yabancı dil bilen çok sayıda insan var.5 ülkede 100 den fazla hastaneyle anlaşmamız var. Ülkemizin en büyük sağlık hizmeti sağlayan kuruluşlarından biriyiz. Sağlık turizmi pazarlama, satış ve operasyondan oluşur. İşlemlerin büyük bir kısmı telefonla yapılıyor. Uluslararası öğrenciler bu iş için kullanılabilir. Yabancı hastalar için farklı fiyat uygulanmamalı. Sağlık turizminde ara elamanın, şoförün ve bütün elemanların davranışı dil becerisi çok önemli. Sağlık turizmi hasta hasta büyüyor. Mersin’den Diyarbakır’a kadar sağlık havzası oluşturulabilir. Diye konuştu.

Üçüncü panelin üçüncü konuşmacısı “Sağlık Turizmine Sağlanan Devlet Destekleri ve Başvuru Süreçleri” konulu konuşmasıyla Ticaret Bakanlığı, Ticaret Uzmanı Osman ACISU yer aldı. ACISU konuşmasında: ” 2011 den beri Ticaret bakanlığı sağlık turizmine destek veriyor. Konaklamaya, ulaşıma, istihdama, tanıtıma destek veriyor.30 ülke hedef ülkemiz durumundadır. Yurt dışından gelen hastalar için vize kolaylığı sağlanıyor. Destek alınması için Hizmet İhracatçıları Birliğine üye olunmalıdır. Sağlık hizmetleri yetki belgesi alınmalı.”  Konularına değindi.

Üçüncü panelin dördüncü konuşmacısı “Sağlık Turizminde Dental Sektörün Dijitalleşmesi ve AR-GE / ESTAŞ Örneği “SCÜ Diş Hekimliği Fakültesi dekan yardımcısı Prof. Dr. Derya ÖZDEMIR DOĞAN yer aldı. Dr.ÖZDEMİR DOĞAN konuşmasında : “ Sağlık turizminde Avrupa çok pahalı. Sağlık turizminde diş 5. Sıradadır. Dijital ağı içi tanılama dönemine geçildi. ESTAŞ la birlikte Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Radyasyon zırhlayan plak yapıyoruz. ESTAŞ 2015 ‘te medikal alan girdi. Nitril eldiven üretiliyor. Diş laboratuvarı kuruldu. Ortodontik tedaviler yapılıyor. Diye sözlerini tamamladı.

4.PANEL-SAĞLIK TURİZMİNDE GÜNCEL KONULAR

MODERATOR PROF. DR. HATİCE TEL AYDIN 

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI

4. Panelin 1. Konuşmacısı Fizik Tedavi Hastalıklarında Termallerin Kullanımı ve Termal Turizm: 

Sivas Sıcak Çermik Örneği konulu konuşmasıyla SCÜ Tıp Fakültesi - FTR ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Polat yer aldı. Dr.POLAT konuşmasında : “ Termal İngilizce,çermik Farsça,ılıca Türkçe kelimelerdir. Termal kaynaklar fizik tedavi amaçlı kullanılır. Sıcak Çermik Termal nitelikli su özelliğindedir. Dedi.

4.panelin 2. Konuşmacısı olarak “Termal Turizmde Balneoterapi: Sivas Balıklı Kaplıca Örneği” konulu konuşmasıyla SCÜ Tıp Fakültesi - Dermatoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun yer aldı.

Dr.Tosun konuşmasında: “ Balneoterapi çamur su gibi ürünler kullanılır. İzlanda’da Bluelegan,İsrail’de Ölü Deniz, Sivas’ta balıklı Kaplıca yer alıyor. Balıklı Kaplıca da Garra Rufa balıkları var.37 derece suda yaşıyorlar. Hem su hemde balıklar tedavi ediyor. Tedavinin 21 gün sürmesi gerekiyor çünkü deri 21 günde kendini yeniliyor. Balıklı kaplıcada sosyal imkânlar artırılmlıdır. Diye konuştu

4.panelin 3.konuşmacısı olarak Wellness Turizminde Detoks Otelleri konulu sunumuyla SCÜ Sağlık Bil. Fak.- Beslenme ve Diyetetik Böl. Dr.Öğr.Üyesi Nurcan Bağlam yer aldı. Dr.Bağlam konuşmasında:”Welness turizmi fiziksel ve psikolojik olarak iyileşmek anlamına gelir. Detoks ise zararlı maddeleri vücuttan atmak anlamına gelir. Welness turizmin içinde beslenme konusu da var. Dengeli ve sağlıklı beslenme için aralıklı oruç tutulabilir. Aralıklı oruç öğle 12 de ve akşam 18. De yemek yiyip bir daha yemek yememek şeklinde beslenme türüdür.” dedi. 

4. Panelin son konuşmacısı “Sağlık Turizminde Hasta Hakları ve Etik Konular.” Konulu sunumuyla  SCÜ Sağlık Bilimleri Fak. - Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Burcu Kübra Süha  oldu. Dr.Süha konuşmasında : ”Cinsiyet değiştirme, uyuşturucu tedavisi gibi mahremiyet içeren bazı konularda yabancı ülkeler tercih ediliyor. Yabancı ülkelerden gerek gelen sağlık turistlere çifte fiyat uygulamamalı gereksiz masraf çıkarılmamalıdır. Hastalar doğru bilgiler verilmeli. Avrupa ülkelerinde sağlık maliyeti çok yüksek bu yüzden ülkemize çok sayıda turist geliyor. Sivas’a da turist gelebilir. Yaz aylarında Almanya’dan Sivas’a uçak seferi düzenlenebilir. Dünya’nın en eski tıp fakültesi Sivas’ta bulunan Şifahiye Medresesi’dir. Diyerek sözlerini tamamladı.

5.PANEL: DENTAL TURİZM

MODERATÖR: MODERATÖR: PROF.DR. DERYA ÖZDEMIR DOĞAN

SCÜ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ DEKAN YARDIMCISI

5.Panelin tek konuşmacısı “Dental Turizm Sektörel Değerlendirme.” Konulu sunumuyla 

Uzdent Diş Klinikleri (Kayseri) Kurumsal Halkla İlişkiler Müdürü Ergün SEZER oldu. Ergün SEZER konuşmasında:” Dünyadaki 30 milyon sağlık turistinin yüzde 25’i dental turist.İşinizi severek ve kusursuz yapın. Kliniğinizdeki bankonuz ne kadar iyiyse o kadar iyisiniz. Gelen hasta kıymet görmek istiyor. Sağlık turizmi yetki belgesi alın. ABD’de bir dolgu 950 dolar ve 3 ay süre veriliyor. İngiltere’de kanal tedavisi 2500 pound. Avrupa ülkeleri sağlıkta karalama haberleri yapıyorlar. İngiltere’de 8 milyon insan diş tedavisi için sıra bekliyor. Sağlık turizmi diasporası yapılmalı. Bunu devlet yapabilir. Önce Sivaslıları sonra yabancıları Sivas’a getirmek için çaba sarf edilmeli.” Diyerek konuşmasını bitirdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —