Sayın Rektör

Sayın Rektör

Tacettin KEPENEK Yazdı...

Cumhuriyet üniversitesinde, eş, dost, akraba ve hamili kart yakınımdır kriterlerine göre,kadrolaşma iddiaları bir yandan gündeme gelirken, diğer yandan kampüs girişlerine yaptırılan ucube nizamiye giriş takları gibi işler de son sürat devam ediyor.

Üniversitenin Sivas-Kayseri yolundan lojmanlar girişine,eskisi yıkılarak yeni bir nizamiye kapısı ve giriş takı yapılmış. Herhalde,  lojmanlar girişi olduğu anlaşılsın diye, giriş takı cumbalı ev gibi yapılmış ve altından araç geçecek şekilde düzenlenmiş.Yine Kayseri yolundan üniversitenin ana girişinde bulunan nizamiye ve giriş takı yıkılmış,yerine beton kemerler şeklinde tak inşa edilmiş fakatbitmediği için şimdilik ne olduğu pek anlaşılmıyor.

Bir de, R. Tayip Erdoğan bulvarının üniversite girişi üzerine yapılan tak var.  Tak´ınüstüne, minareler ve cami kubbeleri yapılmış, araçlar altından geçiyor.Burasını görünce bu ucubeyi yaptıranların halet-i ruhiye sini merak ettim. Sonra rektörün ilahiyatçı olduğu aklıma geldi. Demek ki, her şeyi cami ve minare olarak görmek istiyor, dedim. Mimari estetikten, işlevsellikten uzak, bu kadar kalitesiz inşa ve manasız bir anlayış olamaz.

Bu kubbeli, minareli giriş takı yaptırmakta ki amacınız ne ola? Anlamak istiyorum.

Yoksabir mesaj verme durumu mu? Dini ve dini unsurları olmadık yerlerde kullanmak, hele anlamsız bir şekilde bir takın üzerine monte etmek, kime ne kazandırır?

Aslında biz giriş nizamiye taklarını askeri kışlaların olmazsa olmazı bilirdik.  Bilirsiniz, her askeri kışlanın süslü bir giriş takı vardır.Giriş taklarının üzerine de genel de çatılmış tüfek ya da benzeri askeri figürler yaparlar. Yoksa bilinçaltında bir özenti mi var?

Bakın Sayın rektör, siz bunlarla uğraşırken, elin oğlu nerde ve ne ile uğraşıyorve sizin yönetiminizde ki üniversitemiz nerede? Bir bakalım mı?

ODTÜ bünyesinde, URAP isimli bir araştırma birimi var. Bunlarülkemizde ki üniversitelerin her yıl akademik performanslarını değerlendiriyor ve çıkan sonuçlarıaçıklıyor. Puanlama yaparken, üniversitelerin yayınlanmış makalelerini, atıflarını, bilimsel dokümanlarını, doktora ve mezun öğrenci sayılarını, öğretim üyesi/öğrenci oranlarını dikkate alıyor. Böylece üniversitelerimizin Dünya ve Türkiye sıralamalarını ortaya koyuyor.

Ülkemizde vakıf-devlet, toplam 186 adet üniversite bulunmakta.Cumhuriyet üniversitesi 2000 yılından önce kurulan 71 devlet üniversitesi içerisinde 47. Sırada (2017-18).1973-1978 arası kurulan yani kendi yaşıtları olan 8 üniversite arasında ise maalesefen geri kalanı. Sıralama da kendisine en yakın üniversite ile arasında 18 basamak var. Üniversitemiz ile aynı dönemde kurulan diğer 8 üniversitenin 118 üniversite içinde ki URAP sıralaması, kuruluş yılı ve öğrenci sayılarını şu şekilde.

13.  sırada Kayseri Erciyes Üniversitesi           1978      64.199

18.  sırada Konya Selçuk üniversitesi              1975      95.672

21.  sırada Adana Çukurova Üniversitesi       1973      48.167

23.  sırada Elazığ Fırat Üniversitesi                    1975      48.000

25.  sırada Samsun 19 Mayıs Üniversitesi      1975      58.294

28.  sırada Bursa Uludağ Üniversitesi              1975      74.822

29.  sırada Malatya İnönü Üniversitesi           1975      48.417

47.sırada Sivas Cumhuriyet Üniversitesi     1974      53.557

 

2017-18  URAPverilerine göre yukarıdaki üniversitelerinher biri, en az birkaç bilim dalı alanında dünyada ilk 1000 içinde yer bulurken,sadece bizim üniversitemizbırakın üniversite sıralamasını hiçbir bilim dalı alanındailk 1000 içine girememiştir.

O yüzden, bırakın kapıyı, kubbeli minareli takı,sevgili ilahiyatçı hocalarım. Allah´ınızı severseniz işinize bakın,eğitime, bilime, sanata, üretime ve başarıya odaklanın. ?Ne kanacak zamanda yaşıyoruz, ne de kandırılacak zamanda??

Tacettin KEPENEK



Anahtar Kelimeler: Sayın Rektör