Seçime Giderken

Seçime Giderken

Seçime giderken bunları yaşıyoruz ama seçim sonuçları itibariylede üç farklı senaryo oluşacaktır diyebiliriz.

                SEÇİME GİDERKEN

24 Haziran 2018´de yapılacak tarihi seçime, az bir süre kaldı. Seçime giderken, partiler kör topal adaylarını belirledi. Ramazan ayının rehaveti ile birlikte seçim propagandalarına devam ediyorlar. Bu aradaCumhurbaşkanı adaylarının vaatleriise dikkat çekici bir şekilde havada uçuşuyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet bir yandan rakiplerine kızıyor ve eleştiriyorlar  amabir yandan da, adeta bir oy fazla almak için on altı yıldır yapmadıkları şeyleri yapmaya başladılar.

Seçim önü,  verilen emekli harçlıkları, kimi memuriyetlere verilen gösterge artışları derken,diğer taraftan da barış üstüne barış ilan ediyorlar.Meğerse hükümetherkes ile kavgalıymış.Demek ki,  bu yüzdenVergi barışı, Üniversite öğrenci barışı,  Varlık barış, İmar barışı ilan edilmiş olabilir. Ancak, namuslu adamın bu ülke de yeri yok dercesine,  sıraya cezaevlerindeki suçlularla, söylemde kader mahkûmlarına (ve mafyaya)barış ilan edilmesi  debardağı taşırabilir. Ayrıca,bu işlerin adına barış diyenleri de, Allah affetsin. Başka ne diyelim??

Seçime giderken bunları yaşıyoruz ama seçim sonuçları itibariylede  üç farklı senaryo oluşacaktır diyebiliriz.

1.SENARYO:HDP´nin barajı geçememesi durumunda, Cumhur ittifakı meclis çoğunluğunu elde eder ve ilk turdaCumhurbaşkanı TayyipErdoğan, yenidencumhurbaşkanı seçilir.

SONUÇ :?Aynı Devam? 

2.SENARYO:HDP´nin barajı geçmesi durumunda(veya geçemese bile) meclis çoğunluğu Millet ittifakı veHDP´den oluşur. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk turda veya ikinci turda cumhurbaşkanı seçilir.

SONUÇ : Ancak yaşayıp görebileceğimiz kaotik bir dönem yaşanır ve en kısa zamanda yeniden seçime gitme ihtimali yüksektir. Büyük ihtimalle yerel idareler seçimleri ile birlikte Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler yenilenebilir.

 3.SENARYO :HDP´nin barajı geçmesi durumunda meclis çoğunluğu Millet ittifakı ve HDP´den oluşur. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır. Muharrem İnce veya düşük olasılık da olsa MeralAkşener Cumhurbaşkanı seçilebilir.

SONUÇ:  Mevcut düzen alt üst olur.Devlet sisteminde adalet-savunma-emniyet başta olmak üzere bütün kurumların yeniden yapılanmasına çalışılır. Avrupa´nın omuz vermesiyle ekonomideiyileşme ve üretim ekonomisinedönüş olabilir ve güzel sonuçlar elde edilebilir. Sonuçların başarılı olması halinde ise belediyelerin el değiştirmesi söz konusu olur ki yeni bir anlayış ile ülke bir nevi kuruluş ayarlarına geri dönebilir.

 Bu senaryoları dikkate aldığımız da birinci veya üçüncü senaryonun gerçekleşmesi ülkemizin yararınadır. Ancak, ikinci senaryoda olduğu gibi meclis çoğunluğu başka, Cumhurbaşkanı başka kanattan gelir ise ülkemiz içinöngörülemez bir süreç kaçınılmazdır.

                



Anahtar Kelimeler: Seçime Giderken