Şehri Yok Etme!

Şehri Yok Etme!

Belediye Başkanı Sami AYDIN´ın eski Adliye Binasını yıkımı, toplumun her kesimi tarafından olumlu bulunurken, Şemsi Sivasi Meydanı düşüncesi ise bir o kadar eleştiri alıyor. Şehir kimliğinin en önemli göstergelerinden biri olan Sebze Halinin kaldırılması

 

 Sivas Sami AYDIN´ın Şemsi Sivası Meydanı fikrine takıldı. Sebze Halinin kaldırılarak oraya geniş bir meydan yapma fikrini eleştiren pek çok duyarlı Sivaslı, şehri şehir yapan belli başlı mekanların elden çıkarılarak, şehrin barbarlaşıp betonlaşabileceği dile getiriyorlar.

Bezazlar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Sebze Hali gibi mekanların bir şehrin kimliği ve nefes alıp verdiği özel yerler olduğunu dile getiren pek çok aydın, buraların heder edilmesi durumunda şehrin ruhunu yitirerek kentleşeceğini vurguluyorlar.

Belediye Başkanı Sami AYDIN´ın eski Adliye Binası yıkımında başarı gösterdiği lakin, Halin yıkılarak meydan yapılma fikrinin ise yanlış olduğu dillendiriliyor.

Şehrin önemli mekânlarının korunup güzelleştirilmesinin şart olduğu halde bu yönde bir adımın ise neden görülmediği merak ediliyor.

Batı ülkelerinde krallar ve başbakanların sarayları karşısındaki pazarlardan alış veriş yaptıkları ortada iken, Sivası şehir yapan yerlerin neden gözden çıkarılmak istendiği ise bilinmiyor.

Sivas Belediyesi Mimar birimlerinin ?şehrin felsefesini oluşturacak? bilgi ve donanıma sahip olmadıkları görüşleri dillendiriliyor.

?Felsefesi olan şehirler? kurma ana düşüncesi elzemken, bu yönde belediyenin bir çalışmasının olmaması ise Sivas´ı sevenleri korkutuyor.

Sebze Hali´nin daha modern ve hijyenik bir hale dönüştürülerek, yaşayan doku içerisinde Şemsi Sivasi meydanının pekala yapılabileceği söz konusu iken, ruhsuz bir betonlaşma ve tasarım anlayışının, insan sıcaklığı alınmış bir kentliliğin ilk işareti olabileceği belirtiliyor.

 



mehmet kipritçi
20.05.2015 10:53:45
perakende sebze halinin ahı gitmiş vahı kalmış gıda sektörü pislik içinde ken dimizi kandırmayalım

Metin GÜZEL
22.07.2015 13:53:50
Şehir o kadar sahipsiz kaldı ki, bir şey yapılmasını bir kenara bırakın, sivrisinekten geçilmiyor belediye bir ilaçlama dahi yapmaz oldu. Allahtan korkun.

muhsin albayrak
22.07.2015 16:34:06
hal pislikten başka bir işe yaramıyor. geç bile kalındı. doğan bey yıkacaktı o da yıkmadı.

deren
23.07.2015 13:48:32
sebze hali 60 lı yılların görüntüsünü veriyor, belediyenin projesi doğru. Ayrıca Şemsi Sivasi de iyi bir proje, yapılması taraftarıyım.

o.d.
23.07.2015 15:40:59
haberi yapan arkadaş ve gazete sırf muhalif olmak amacıyla yazıyorlar sanırım.sebze hali şu anda viran bir durumda şehri geri kalmış olarak gösteren bir yer ayrıca düşünülen meydan çok olumlu sebze halinden buğday pazarı dahil olan kısım şehrin geri kalmışlığını göstermektedir.

Sefilix
23.07.2015 22:18:43
Hayretle okudum yorumları. işte bu tam avm kafası. Ya bakın hani şu an konakları falan yapıyorlar ya öyle düşünün. Meydan yapacaklarına otantik eskiyi yaşatan bir hal yapsalar fena olmaz. tarih illa ki Osmanlı eserleri olmayacak farkındasınız değil mi Siz sizden sonra geleceklere ne bırakacaksınız. Tekel binası Cumhuriyet dönemi önemli tarihi eserlerinden bir tanesiydi. Şimdi bunun felsefesini anlatsam anlamayacak bir dünya adam var onun için ne diyeyim size bilemiyorum ki. Bakın hacılar meydan yapacaklarına etrafındaki binaları yıkıp sebze halini ortaya çıkartabilirler. Sivası meydanlar kurtarmaz tünelde kurtarmaz yapılacak en mantıklı iş Organize sanayi bölgesini oradan kaldırıp demir yolu hattını geçtiği yerleşime açılamayacak olan bir bölgeye mesela demirçelik mevkine çekmek ve o bölgeye de yeni bir sivas yerleşkesi yapmak. Modern bir kent inşa etmek. Ama o ufuk nerede. kafaya bakın şehirn ünüversitesinden demiryolu hattı geçecek ama sanayi bölgesinden demiryolu hattı geçmeyecek. :) komiksiniz. neyse yıkın hali de şehircilik meydan yapmakla oluyor ya