Şehrin Hafızası Korunmalı

Şehrin Hafızası Korunmalı

SİVAS KENT KONSEYİ bugün bir araya gelerek Tescilli Tarihi Numune Hastanesi hakkında kamuoyuna görüş bildirdi.Konsey Başkanı Serdar İNCE Başkanlığında yapılan toplantıda, şehrin hafızası olan Eski Numune Hastanesinin yıkılmaması gerektiği kamuoyuna nedenl

Sivas Kent Konseyi son zamanların tartışılan konusu olan ESKİ NUMUNE HASTANESİ´nin yıkılmaması gerektiğini bilimsel analizlerle ortaya koydu. Kent Konseyi Kamuoyuna şu şekilde izahat verdi;

TESCİLLİ TARİHİ

 NUMUNE HASTANESİ BİNASI

BASIN AÇIKLAMASI

MADDE 6

A-Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak,

C-Kenteilişkintemelstratejilervefaaliyetplanlarınınbelirlenmesinde, uygulamaveizlemesüreçlerindetümkentikapsayanortakbiraklınoluşturmasınakatkıdabulunmak,

D- Kentinkimliğineilişkintarihi, kültürel, doğalvebenzerideğerleresahipçıkmakvegeliştirmek,

E- Kent kaynaklarınınetkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak,tanımları yer almaktadır.

Şehrimiz tarihi ve kültürü olan kadim bir şehirdir. Bir çok medeniyeteevsahipliğiyapmışcumhuriyetimizin 108 günbaşkentiolmuşbirşehirdir.

Şehrimizde 27 Haziran Parkından Başlayıp Tarihi Öğretmen Okulu Taş binasına kadar gidenalan, 2017 tarihinde sit alanı ilanedilmiş bünyesinde birçok Tescilli Tarihi binayı barındıranbir alandır.

04.03.2016 Tarihin de Sivas KültürVarlıklarınıKorumaKuruluKararıiletesciledilenEskiNumuneHastanesiBinası da bualandabulunmaktadır.

Bu yapı yakın zamanda çürük raporu alınarak yıkılması düşünülmektedir.En sonçıkan 2007 Deprem yönetmeliğinin standartlarınagöre 2007 tarihinden önce yapılan binalar bustandartlarıs ağlamamaktadır.Bu kapsamda değerlendirmeye tabi tutulan hastanebinasının dayıkılması düşünülmektedir.Tarihi Tescilli Kamu Binaları,yapıldığıdönemin en iyi standart ve koşullarına göre yapılmış binalardır. Bu kapsamda yapıların varsa ihtiyaçları,güçlendirmeilekorunmasıgenelilkedir.

Çevremizdeki bir çok tescilli Kültür Varlığımıza baktığımızda bir deprem riski ile karşı karşıyadır.Tarihi Hükümet binamız geçirdiği büyük yangın sonucu dış konturları korunarak yeniden dizayne dilmiştir.Ulu camimizin minaresi eğik vaziyette varlığını sürdürmektedir.Çifte Minaremizin sadece ön yüzü ayakta olupd iğer üç cephesi bulunmamaktadır.Ama taşıdığı büyük risklere rağmen,Şehrin belleği ve kültür hazinesi olarak geçmişten günümüze kadar hala ayakta ve şehrin hizmetindedir.

2016 ve 2017 Tarihlerinde, Sivas KültürVarlıklarınıKorumaKurulununalmışolduğukararlarıdepremriskitaşıyorbaskısıiledeğiştirmeyeçalışmak,KorumaKurullarınınçalışmaalanlarınamüdaheedilmesine ,o kurumlarınsağlıklıişleyişivekararalmamekanizmalarınazararvereceğikanaatindeyiz.

 Çok uzak tarihlere gitmeden 1980 lerin sonunda başlayan yıkım furyası ile çürükçülere odun parasına sattığımız,ogünün bakış açısı ile çürükharapviranedediğimizkonaklarımızıbugünyitirdiğimizdeğerlerimizolarakforograflardaanmaktayız.Daha 20 yıl öncesinde yaptığımız bu hataların birbenzerinideşu an Tescilli Tarihi Numune Hastanesinde yaşamaktayız.İlimizde cumhuriyet dönemine ait bulunan tescilli yapı yok denecek kadar azdır. Eldeki mevcut 5-6 yapı da en iyi şekilde korunmalıdır.

Müzeler, kütüphaneler, camiler, türbeler, sivil mimari örnekleri, sokaklar, mahalleler, anıt ağaçlar ve dağa, tepeye, dereye yamaca dair anlatılan her hikaye, şehirlerin hafızalarıdır. Şehir, sadece insanların çalışıp uyudukları bir yerleşim merkezi değil, ürettikleriyle şahsiyet bulan ve kendisine şahsiyet kazandıran üretimlerinin birikimi ve zenginliğiyle değer kazanan yerlerdir. Bu yerlere yaptığımız her müdahale her yıkım şehrin belleğine ve kimliğine yapılan müdahalelerdir.

   Bu kapsamda Tescilli Numune Hastanesi Binasının yıkılması hariç Devlet Büyüklerimizin o bölge için düşündükleri açık hava müzesine dönüşecek projeyi sonuna kadar destekliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.

   Danışma meclisimizin üzerinde değerlendirme yaptığı diğer bir hususta o alana yapılması düşünülen camii projesidir. Yaklaşık 30 Milyon TürkLirasının üstünde bir bedelle yapılması düşünülen külliye tarzı camii, yapılacak alan etrafında bulunan çok sayıda camii olması, cemaatin azlığı ve tarihi yapıların arasında sıkışıp kalması açısından birçokhandikapları bünyesinde barındırmaktadır.Tescilli Numune Hastanesi de bu kapsamda caminin Şehir süliyetinde algılanmasında önünün kapattığı için yıkılmasına çalışıldığı kanaatindeyiz.

   Çağdaş camii mimarisi incelendiğinde Ülkemizde ve Avrupada büyük bir değişim gösterdiğini görmekteyiz. Camiler artık sadece günde 5 kez sadece 10 ar dakika kullanılıp atıl kalan mekânlar değillerdir. Bünyesine yüklenen bir çok fonksiyon ile günün her saatinde kullanımda olan her yaştan cemaatin faydalandığı alanlardır. Avrupa da Zagrep Camii ne bakıldığında ulaşım yollarındaki kolaylık, etrafında sosyal tesis alanları ,spor alanları ile örnek modern külliye modelleridir. Son dönemde yapılan Ankara Millet Camiisi de buna güzel örneklerdendir. Ulaşım yollarının kolaylığı yapının etrafının açık olması her yönden algılanması camiinin değerine katkı koymaktadır. Şehrimizde yapılacak modern Külliye tarzı camininde bu değerleri taşıması gerektiği kanaatindeyiz.

Camii çevresinde oluşacak kitap satış alanları ,mini istişare salonları dış peyzajda oluşturulacak spor alanları bunun gibi halkın ihtiyaçlarına cevap verecek diğer alternatif öneriler ile bu külliye, günün 24 saati kullanılabilecek bir alana dönüştürülebilir. Bu sayede Anadolu´nun bağrında modern çağdaş dini tesis kurgusunun öncülüğünü de yapmış oluruz.

     Alternatif yerler arasında Eski Stad Yerleşkesinde düşünülen şehir parkı içerisinde veya Yenişehir fuar alanı civarında yapılacak camii ile, milli kaynakları daha verimli kullanılmış olacağı kanaatindeyiz. Şehirde oluşturulacak ortak akıl ile bu alternatifler hem çoğaltılabilir hem de halkın sahiplendiği bir camii yi şehrimize kazandırmış oluruz.

Sonuç olarak Kent Konseyi, Kanunların ona yüklediği sorumluluklar eşliğinde yaklaşık 2 ay boyunca çalışmış ve bir çalışma raporu oluşturmuştur. Hazırlanan bu çalışma raporu bu basın açıklamasından sonra başta Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere şehirdeki tüm Siyasi Partiler Ve Sivil Toplum Kurumları ile paylaşılacaktır. Sosyal medya ve basın yolu ile halkımıza sunulacaktır. Danışma Kurulumuzun bu çalışması Başta Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz olmak üzere Tüm vekillerimizin de bir arada olduğu bir ortamda devlet büyüklerimize arz edilecektir.

   Gelişmiş Modern çağdaş ülkelerde genel olarak kararlar;

   Mülki İdareler, Yerel İdareler ve Yerel Halkın ortak karar aldığı, tartışmadan uzak, vicdanlarda her hangi bir rahatsızlığa yol açmayan, şehrin tüm kesimi tarafından kabul edilen kararlardır. Şehrimiz tarihi kültürel geçmişi olan bir şehirdir. Şehrimizde son 50 yılda yaşanan göç, beraberinde kültürümüzü ve kent belleğimizi de zayıflatmıştır.Büyük modern kalkınmış şehirler, yatırımlarını ve insanını akılcı kullanan şehirler olarak öne çıkmıştır. Bu kapsamda Mülki İdare,Yerel İdare ve Yerel Halkın ortak çalışması ile yapacağımız bu çalışma ileride şehrimizde yapılacak bir çok konuda da bize ışık tutacaktır.

                                                                                                     SAYGILARIMIZLA

                                                                                                     Serdar İNCE

Sivas Kent Konseyi Başkanı

 

YÖNETİM KURULU

Ahat Türkmenoğlu  Ahmet Kılıç           Duran Koç              Emine Karaca

Sivas Şeh.Kül.Der.Bşk Sivas Barosu Muhtarlar Der.Bşk(KarşiOy).Etk. And.Kad.Der.Bşk

       Fikret Ünsal              Hüseyin Özfidan      Kadir Kuruçay         Mustafa Çoşkun

Anadolu Gaz.Der.Bşk        Esnaf Ve Sanat.Od.     Siv.San.Der.Bşk.         Müsiad

Mustafa HızalNuri Eryıldız            Osman Yıldız         Semiha Ekinci

Şehit Ve Gaziler Der.Bşk.  Türk EğT. Sen.BşkTic.ve San.Od.Bşkv.    Anad.Kad. Der.Bşk

Yılmaz Susamış                  Yusuf Ziya Kurt

Postnişin-Semazen              SivassporYön.Kur.Üyesi

 

Sivas Kent Konseyi ŞehirDanışmaMeclisi

 

Ahmet HASDEMİRProf.Dr.AhmetBozdoğanAhmet Z. EKİNCİ     Ali KILIÇ  

Gazeteci(KarşıOy)ÖğretimÜyesiMimar                    Mali Müşavir

Aydın DELİKTAŞ    Bahattin EREN      Cahit PÜŞMAN           Burhanettin ÖZBEK

Gazeteci                Mali MüşavirİşAdamıAvukat

Prof.Dr.Ertan BUYRUKErcan TOPAL      Hakan IŞIKProf.Dr. İlknur OKATAN  

ÖğretimÜyesiEğitimciİşAdamıÖğretimÜyesi

Prof.Dr.Yener OKATAN  Doç.Dr. İsmihanGöze  İsmail H.ACARMustafa GÜRLEYÜK

ÖğretimÜyesiEczacı              EğitimciMimar

Murat KURT            Metin KARADENİZ      Naci MUSLU               Numan AKAY 

GazeteciAvukatAvukatİşAdamı(KarşiOy)

Ömer F. ÇINARGİL  Özcan KARATAŞSacit AK Servet ÇİFTÇİ

GazeteciVeterinerOd.Bşk.       Yeminli Mali Müş.               Mimar

Serhat ÇAPAR        Sirer DOĞAN        Süha ÖZYAZICI   Turan   YILMAZ

MimarGazeteciEczacılarOd.Bşk.           MedicanaGenel Müd.

Vildan COŞKUN       Ziya SOYBAYRAKTAR    Burhan BİLGET

EğitimciSosyolog                               SanatTarihçi



Anahtar Kelimeler: Şehrin Hafızası Korunmalı