ŞEHRİN KORUNMASI İÇİN!

ŞEHRİN KORUNMASI İÇİN!

SİVAS'ın kültürel ruhunun, son yıllarda berhava edilmesi içleri kanatmaya devam ediyor. ŞEHRİN caddesini, sözel birikimini bilen insanların BELEDİYE BAŞKANI olup, felsefesiz, ruhsuz bu açmazdan şehri kurtarması arzulanıyor.

STHM ÖZEL HABER

KADİM medeniyetlerin durağı SİVAS, git gide felsefesiz kuru bir beton yığını kütlesine dönüşmeye devam ediyor. EVLİYA ÇELEBİ, MARCO POLO ve daha nice seyyahın eserlerinde ŞEHRİN, ŞEHİRLİLİK RUHUNDAN bahsedip, bu ruhun sokaklara, caddelere, taşlara duvarlara sindiğini beyan ederlerken, bu geçmişten günümüze bağlanan zincirin son 50 yılda koparıldığı gözlemleniyor.

SİVAS'ın şehir kültürünü yaşatan SİVAS BEYFENDİSİ ve SİVAS HANIMEFENDİLERİNİN, "BATI illerine" taşınmaları sonucunda bu kültürel dokunun da gittiği belirtiliyor.

SİVAS'ın git gide felsefesiz, sözsüz, ruhsuz bir şehre dönüştüğünün görülmesi ile bu ŞEHİRLİLİK ruhunun yeniden anımsandığı ve bunun yeniden diriltilerek ihyasının elzem olduğu yorumları yapılıyor.

Şehrin yeniden şehir olması için, özellikle İNSAN VE ŞEHİR HAFIZASININ yeniden korunup geleceğe taşınması için şehirde doğmuş birinin BELEDİYE BAŞKANI olması gerektiği, hatta gerekirse zorla getirilerek bu kadim şehir ruhunun yeniden ihyasının bu şehre bir vefa olduğu vurgulanıyor.


 



Anahtar Kelimeler: ŞEHRİN KORUNMASI !
İsmail Hakkı Konar
17.09.2023 22:54:36
Sivas'ta doğmuş olması sadece yeterli bir değerlendirme olacağını sanmıyorum.Ancak Sivas coğrafyasını ve tarihini özümsemiş ve Sivas'ın Anadolu ve dünya tarihindeki önemini bilen birisi olması gerekir.Bir kenti birbirinden farklı kılan binaları yolları değildir.Her yerde benzer binaları ve yolları görürüz.Şehri diğer yerlerden farklı ve üstün kılan onun tarihi,coğrafi ve kültürel dokusudur.Bunu öne çıkaracak değerlendirecek birikimde olması.Sivas dışına farklı nedenler ile gitmişleri yeniden Sivaslı olmayı seven ve Sivas'a kazandıran özellikleri iblen birisi olmalıdır.Cumhuriyetimizin ilk kurulduğu yıllarda 15 milletvekili olan,1970 li yıllara kadar 10. büyük şehir nüfusuna sahip bu yer neden birden göçülen ve kaçılan bir yer oldu onun bilincinde olan ve bunu değiştirecek gayrette olan birisi olması gerekir.Belediye başkanlığı dünü bilen geleceği kuracak olan olmalı.Bu öneriniz güzel ancak uygulamada olmasını mümkün görmediğim bir şey.Çünkü gerçek olanlar artık gerçeğin yerinde değiller.