SIĞIRCIKLAR GELMEZ OLDU

SIĞIRCIKLAR GELMEZ OLDU

SIĞIRCIKLAR GELMEZ OLDU

Sivas, gökyüzünün en narın canlılarından sığırcık kuşlarını özlemle bekliyor. Uzun yıllardır şehir semaları, köy ve kasabalarda yoklukları gözlemlenen sığırcıkların, yeniden gelmesi için ümitler diri tutuluyor.

Sivas?ın en ebedi konukları olan sığırcık kuşları son yıllarda gelmez oldular. Baharın bereketin ve bolluğun habercileri olan sığırcık kuşları, leylekler, turnalar gibi çok aziz canlılar olarak kabul görürüler.

İlkbahar ile birlikte, elektrik tellerine, ağaçlara konan, gökyüzünde ise toplu dansları sergileyen sığırcıklar, aynı zamanda sıcakkanlı canlılar olarak insanlara yakın görülürler.

Renkleri, ötüşleri ve gökyüzünde ahenkli dansları ile hatıralarda kalan sığırcık kuşları, aynı zamanda doğa dengesini sağlayan canlılar olarak da biliniyorlar.

Çatılara, duvar kovuklarına yuva yapıp, yaşamlarını ise bitki tohumları ve böceklerle devam ettiren sığırcıklar, çok faydalı canlılar olarak sevgiyle anılıyorlar.

Kene vakalarının görüldüğü İç Anadolu Bölgesinde, sığırcık ve diğer kuşların tarım ilaçları nedeniyle sıkıntıya uğradığı ve kene vakalarının arttığı daha fazla gözlemlenmeye devam ediyor.

Ötücü kuşlar familyasına ait sığırcıklar, siyah renkli, uzun gagalı, serçeden iri, ötücü bir kuş olarak kayıtlara geçen sığırcık kuşları, çekirge kuşu olarak da bilinirler. Boyları yaklaşık 20 cm kadardır. Böcek, kurtçuk, meyve ve tahılları ile beslenirler.

Büyük ölçüde böcek tükettiğinden tarıma yararlı bir hayvanlardır. Büyük sürüler hâlinde dolaşırlar..

Kışın ılıman bölgelere sürüler halinde göç eden sığırcıkların, baharla birlikte yaklaşık on yıldır Sivas?a gelmemesi üzüntü nedeni olmaya devam ediyor. Serçelerin, leyleklerin ve turnaların her bahar oluşturdukları enfes şakıma korosunda, uzun zamandır olmayan sığırcıkların gelmeme nedenleri merak ediliyor.

Sivas?ın gök muştusu sığırcıklarla yeniden birlikte olup, doğanın renginin yeniden bütünleneceği vurgulanıyor. Bu bahar ve yazla birlikte, kafile halinde leyleklerin geldiği, angutların tenha göllerde yuva kurdukları, turnaların yüceleri seçtikleri bilinirken, Sivas?ın eksilen musikisi olan sığırcık kuşlarının ise bu baharla gelmemeleri hüzün ile karşılanıyor.



Anahtar Kelimeler: 0