SİVAS Dirilişi Bekliyor

SİVAS Dirilişi Bekliyor

SİVAS´ın, Orta Anadolu´nun yıldızı olabilmesi için bütün imkanları mevcut. Sadece şehir her zerresi ile diriltilmeyi bekliyor.

 

Taşlı Dere Göller Vadisi

Asırlardır kendi kaderine terk edilip, haşin tabiatın şekillendirdiği Taşlı Dere Vadisi´nin modern bir bakış açısı ile yeniden düşünülmesinin, şehrin geleceği için önemli adımlar olduğu görülüyor. Tecer Dağı ile felsefi olarak bütünlenecek Taşlı Dere içerisine irili ufaklı göletlerin de yapılarak, yeni bir doğal ve turizm alanı hayata geçmesi arzulanıyor. Şehid Ömer HALİSDEMİR ve otuz kuşu simgeleyen bir hatıranın da orada ikame edilmesinin çok anlamlı olacağı öngörülüyor.

 HALI MÜZESİ

Sivas´a en kısa zamanda bir halı müzesinin kurulması arzulanıyor. Dünyada eşi, benzeri olmayan halıların SİVAS´ta olduğu ve bunların depolarda bekletildiğinden yola çıkılarak en kısa zamanda SİVAS´a bir halı müzesinin kurulmasının en doğru olacağı belirtiliyor.

Başta ŞARKIŞLA halı kültürü ve GÜRÜN ŞALI´nın dünyada en önde geldiği bilinirken, bunların yeniden yaşatılması için devlet destekli halı atölyelerinin kurulması gerektiği biliniyor. SOSYAL HİZMETLERDEN yardım alan bayanların burada istihdam edilerek hem sosyal sorumluluk alanında hem de aile bütçesine girdi amaçlı halıcılık çalışmasının elzem olduğu ifade ediliyor.

 Sivas Kalesi FiLM PLATOSU

Sivas Kalesi´nin geleneksel tarza elden geçirilerek bir film platosu şeklinde dizayn edilmesi bekleniyor. Eski SİVAS evleri tarzında oluşturulacak olan KALE´nin, sinema ve dizi sektörü için ideal bir mekan oluşturacağı belirtiliyor. Selçuklu ve Osmanlı tarzı konak türü bir yapılanma ile GÖKMEDRESE ve ULU CAMİ arasının bütünlenerek, şehrin hizmetine sunulması durumunda doğal ve turistik bir alanın şehre kazandırılabileceği mümkün gözüküyor.

Uluslar arası Sivas Film Festivali

Malatya ve Kayseri´de başarılı ile hayata geçirilen FİLM FESTİVALİ için alt yapı çalışmalarının vakit kaybetmeden yapılması bekleniyor. Özellikle sinemada ve metin yazarlığında yeni kuşak SİVASLILAR´ın boy göstermeye başladığı ve bu olumlu sinerjinin zamanla film festivaline dönüşmesi arzulanıyor.

 SİVAS´a GÖKEVİ Kurulması

Geleceğin astrofizikçileri, bilim insanları ve uçak mühendislerinin yetişmesinin ilk adımı olacak olan GÖKEVİ kurulması için bir adım atılması bekleniyor. Amerika, İngiltere, Fransa, Japonya ve Hindistan´da İlkokul´dan itibaren öğrenciler gök bilimleri ile tanıştırılırken, SİVAS´a da bu güzel eğitim ve bilim ortamının kazandırılması bekleniyor.

 Öğretmen Akademisi

Nitelikli bir eğitim öğretim için öğretmen adaylarının daha iyi yetiştirilmesine yönelik Bakanlığın kurmayı planladığı öğretmen akademisinin Orta Anadolu´nun sakin şehri SİVAS´ta kurulması isteniyor. Bu vesileyle geçmişte medreseler şehri olan SİVAS´ın, yeniden eski hüviyetine kazanması gerektiği herkesçe biliniyor. Öğretmen akademisi yolu ile şehirde gerilerde olan eğitim öğretimde bir ivme yakalanacağı kesinlikle doğru bir tespit olarak ortada duruyor.

MİNİASİVAS

Tarihi eserlerin minyatürünün yapıldığı İSTANBUL´daki MİNİATÜRK örneğinde olduğu gibi SİVAS´a da şehirdeki eserlerin bir benzerinin yapılarak oluşturulacak bir alanda sergilenmesi ile tarihi ve sanat bilincine ilk adımın atılması gereği elzem gözüküyor.

Lojistik Köy

Bostankaya´da kurulma çalışmaları içerisinde olunan Lojistik Köy çalışmalarının hızlandırılması bekleniyor. Jojistik Köy ile Sivas´ın Türkiye´nin en gözde şehri olacağı vurgulanıyor. Ayrıca ULAŞ ilçesinin HONG GONK vari sanayi ve ticaret bölgesi olması durumunda tren güzergahları bölgesi olan burada yeni bir ekonomik yapılanmanın olması bekleniyor.

Sıcak Çermik Seminerler Kampı

Nevşehir Kozaklı, Samsun, gibi termaller kadar hatta onlardan daha iyi olan SICAK ÇERMİK alanının, resmi kurumların kamp ve seminer çalışmasına dahilinin Sivas için çok önemli olduğu görülüyor.

Soğuk Çermik İnanç Turizmi

Soğuk Çermikte bulunan Ahmet Turan Gazi Hazretlerinin ziyaretgahının daha modern bir anlamda dizayn edilerek, burada inaç turizmine dair yapılanmaların hayata geçirilmesi olumlu bir adım olarak bekliyor.

Demir Çelik

Bir oldu bitti ile özelleştirilen ve şehrin adeta can damarı olan Demir Çelik Fabrikasının yeniden şehre kazandırılması hususunda yeni bir düşünce silsilesinin hayata geçmesi arzulanıyor. Bu fabrikanın yeniden devlete geçip, stratejik derinlikle işletilmesinin Sivas ve Ülke adına çok önemli olacağı ifade ediliyor.

KIZILIRMAK Projesi

Kızılırmak PROJESİ´nin devlet eli ile yapılması isteniyor. Belediye imkanları ile yapılması mümkün olmayan KIZILIRMAK´ın, MARMARAY gibi elden geçirilerek, İTALYA ve Fransa gibi ülkelerdeki ırmaklar gibi değerlendirilmesinin SİVAS´ı abad edeceği dile getiriliyor.

Behrampaşa Hanı Sanat Merkezi

Restorasyon aşamasında olan Behrampaşa Hanının, restorasyon akabinde çok amaçlı bir sanat merkezi olarak kullanılarak halkın hizmetine sunulması arzulanıyor. İçerinden ney üflendiği, yan flüt seslerinin duyulduğu belli zamanlarda sema gösterilerinin yapıldığı bir sanat merkezine dönüştürülerek, şehrin sanat seviyesine önemli katkılar sunacağı vurgulanıyor.

Yıldız Dağı Kayak Merkezi

Yıldız Dağı kayak merkezinin modern bir geleceğe yönelmesi yönünde daha kapsayıcı adımlar bekleniyor. KARADENİZ-AKDENİZ yolu bitiminin de YILDIZ DAĞI´nın faydasına olacağı bilinirken, burada yeni eklentilerin şart olduğu ve çevre köylerinde Yıldız Dağı´na adaptasyonunun çok önemli olabileceği biliniyor.

KARADENİZ- AKDENİZ YOLU

Karadeniz´i Akdeniz´e bağlayacak olan ve Sultan Abdülhamid Han´ın rüyası olan yolun b iran önce bitirilerek şehre can vermesi bekleniyor. Bu yol bitmesi akabinde SİVAS´ın cazibe merkezi olacağı bilinirken, şehrin buna hazır hale getirilmesi gerektiği ortada duruyor.

Rüzgar Türbinleri

Kangal ve en son olarak da Yıldız Dağı KARAÇAYIR yöresinde kurulma aşamasında olan Rüzgar Türbinlerinin yaygınlaştırılarak şehir ekonomisine katkısı bekleniyor.

 Cumhuriyet Üniversitesi

Şehrin öte yakasında bilim, sanat ve kültür üretmek yerine yanlı kadrolaşmalarla adını sık sık duyduğumuz üniversitenin, biran önce nitelikli bir yapıya kavuşturulması bekleniyor.Dünya üniversiteleri arasında adeta olmayan bu devasa yapının artık harekete geçerek şehre değer katması arzulanıyor.

 

 



Anahtar Kelimeler: SİVAS Dirilişi Bekliyor