SPHM ÖZEL HABER
SİVAS KÜLTÜRÜNÜN en önemli unsurlarından biri olan bulgurlar, kazanlarda kaynatılıp kurutulması akabinde değirmenlerde öğütülerek kilerlere istifleniyor.
TEMMUZ ayı sonrası biçilen ekinlerden seçilen en kaliteli buğdaylardan kaynatılan bulgur, ince bulgur ve pilavlık olarak da öğütülmekte.
Köylerde genellikle imece usulü yapılan bulgur kaynatma işinde, eski zamanlardan günümüze gelen büyük kazanların kullanıldığı biliniyor.
Bulgurlarını kaynatan SİVASLILAR, bir hafta gibi bulguru kurutma sonrasında, değirmenlere öğütüp yemeye hazır hale getiriyorlar. SİVAS´ta öğütülen bulgurlar, İstanbul başta olmak üzere gurbette yaşayan SİVASLILAR´a da gönderilerek mutfaklarına katkı sağlamakta.
Yurt dışında yaşayan pek çok SİVASLI da giderken yanlarında yörelerinin bulgurlarını götürmeyi ihmal etmiyorlar.