SİVAS, Kültür Şehri Değildir!

SİVAS, Kültür Şehri Değildir!

Osman ÇELİK Yazdı...

Sanatçılar, kültür insanları, düşünürler bir toplumun mihenk taşıdır.

Onların düşsel aşklarıyla şekillenmiş şehirler, düşünceler ve bireyler, müstesna zamanlara yelken aça aça yola revan olurlar.

İltifat gören sanat ve kültür, kabiliyet ve liyakat tacı ile süslendiğinde, işte o zaman toplum kendi düşsel felsefesini oluşturup, öte iklimlerin tılsımına vasıl olacaktır.

***

Sevgili okurlar, elbette ki her insan, yaşadığı şehrin, kültür ve sanatta önemli bir yerde olmasını ister. Kim istemez, kültürel canlılığın en üst seviyede olduğu bir yerde yaşamayı? Şehrin damarlarında var olan o muhteşem geçmiş bugün ortalarda görülmekte midir? 

Lakin, biz bunu bir türlü başaramadık.

Sivas´ın bir kültür şehri olmasını gerçekleştiremediğimiz için, bu açığı kapatmak amacıyla, ?burası bir kültür şehridir? tabusunu oluşturduk.

Araştırmacılar, Sivas´ın bir zamanlar kültür ve medeniyet şehri olduğu konusunda ittifak içindeler. Geçmişteki bu birikim, maalesef günümüzde berhava edilmiş bir durumda.

Sivas şuan gelişimini tamamlayamamış, köylülükle şehirlilik arasında kalan bir kasaba görüntüsünde.

Lafı dolandırıp, döndürmeye gerek yok sevgili okurlar. Sivas bir kültür şehri değildir.

Sivas, tarihinde kültürel anlamda en dar ve en içine kapalı dönemini yaşıyor.

Turizm konusuna hiç girmeyeceğim, zira kültürel bir yavanlığa boğulan şehirde turizmden bahsetmek komiklik olur.

Hiçbir devasa kültürel ve sanatsal çalışmanın olmadığı bu şehirde kendimizi ?burası bir kültür şehridir? yalanı ile kandırmanın anlamı yok.

Çünkü bu şehirde derli toplu bir kültür felsefesi yapılamıyor.

Kültürün, sanatın ve turizmin felsefesini yapacak ehil ve liyakatli düşünceler ortaya çıkıp yorumlanmadığı müddetçe, var olan ve şehre hakim olan ?kültürel yavanlık? daha epey bir sürecek ve SİVAS kendini gerçekleştirmek yerine büyük şehirlere göç kervanlarına göç kervanı katacaktır.

**

Bu şehrin acilen, gelecek felsefesinin yapılması lazım. Var olan birikimin, modern ufukla harmanlanarak, öte bir yüz yıl hayalinin vakit kaybetmeden ete kemiğe bürünmesi elzemdir.

Var olana yeni varlar katılmadığı sürece, hayatlarında bir kitap okumamış, bir roman kahramanıyla tanışmamış, bir sinema filmi repliğini oluşturmamış, bir şiiri soluklayamamış,sığ insanlar kültür adına ortalarda dolanır durur ki hiç sormayın?

İşte o zaman bu şehrin ufuklarından düşünce, sanat ve kültür öyle bir uzaklaşır ki, bunları bir daha geri döndürmek imkansız hale gelir?



Abdullah Çürüklü
6.12.2019 14:12:52
Felsefede ana kural, altyapı üstyapıyı oluşturur. Altyapı üstyapıca desteklenmezse altyapı da gelişemez. Üretimdir aslolan. Tek başına üretim, tek başına kültür olmaz, bunlar iç içedir. Her üretim çokluğu zorunlu olarak üstyapıyı oluşturamaz. Toplumda güzel sanatlarla felsefeyle uğraşanların rağbet görmesiyle ancak üstyapı gelişir, güçlenir. Aksi durumda şimdiki duruma düşeriz. Ben sizi gönülden kutlarım " kral çıplak" diyebilecek yürekliliği sergiliyorsunuz. Tebrik ederim.

Dr. FETHI ERAY
6.12.2019 19:53:44
Sevgili dostum Osman. Senin Sivas sevdanı biliyorum. ŞEHRİN KÜLTÜR ŞEHRİ OLMASI İÇİN VERDİĞİN FELSEFİ UĞRAŞI ALKIŞLIYORUM.