Tarih: 12.02.2016 22:52

SİVAS POSTASI´ndan Bir Öneri

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünyada önemi her geçen gün artan rüzgâr enerjisinden yararlanma çalışmalarına Sivas´ın da dâhil olması heyecanla bekleniyor.

Dünya rüzgar enerjisinden yararlanırken, bunun Türkiye ve Sivas´ın da dahil edilmesi hususunda görüşler her geçen gün artarak devam ediyor. Avrupa ülkelerinde bu yönde önemli yatırımlar devam ederken, Sivas´ın da bunda etkin bir yer edinmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu bağlamda akıllara YILDIZ DAĞI TURİZM MERKEZİ geliyor. 2 binlerdeki rakımı ile adeta keskin rüzgarların mekanı olan Yıldız Dağı için, mutlaka bir çalışma yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor.

Kurulacak rüzgar tribünleri ile hem Yıldız Dağı tesislerinin enerji ihtiyacının karşılanacağı gibi, hem de yöre köyleri için yeni bir ümidin yeşerebileceği biliniyor.

 

Rüzgar Enerjisi Nedir?
Rüzgar enerjisi; doğal, yenilenebilir, temiz ve sonsuz bir güç olup kaynağı güneştir. Güneşin dünyaya gönderdiği enerjinin %1-2 gibi küçük bir miktarı rüzgar enerjisine dönüşmektedir Güneşin, yer yüzeyini ve atmosferi homojen ısıtmamasının bir sonucu olarak ortaya çıkan sıcaklık ve basınç farkından dolayı hava akımı oluşur. Bir hava kütlesi mevcut durumundan daha fazla ısınırsa atmosferin yukarısına doğru yükselir ve bu hava kütlesinin yükselmesiyle boşalan yere, aynı hacimdeki soğuk hava kütlesi yerleşir. Bu hava kütlelerinin yer değiştirmelerine rüzgar adı verilmektedir. Diğer bir ifadeyle rüzgar; birbirine komşu bulunan iki basınç bölgesi arasındaki basınç farklarından dolayı meydana gelen ve yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru hareket eden hava akımıdır. Rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına akarken; dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi, yüzey sürtünmeleri, yerel ısı yayılımı, rüzgar önündeki farklı atmosferik olaylar ve arazinin topografik yapısı gibi nedenlerden dolayı şekillenir. Rüzgarın özellikleri, yerel coğrafi farklılıklar ve yeryüzünün homojen olmayan ısınmasına bağlı olarak, zamansal ve yöresel değişiklik gösterir. Rüzgar hız ve yön olmak üzere iki parametre ile ifade edilir. Rüzgar hızı yükseklikle artar ve teorik gücü de hızının küpü ile orantılı olarak değişir. Rüzgar enerjisi uygulamalarının ilk yatırım maliyetinin yüksek, kapasite faktörlerinin düşük oluşu ve değişken enerji üretimi gibi dezavantajları yanında üstünlükleri genel olarak şöyle sıralanabilir;

Rüzgar Türbin Teknolojisi
Rüzgar türbinleri, rüzgar enerji santrallerinin ana yapı elemanı olup hareket halindeki havanın kinetik enerjisini öncelikle mekanik enerjiye ve sonrasında elektrik enerjisine dönüştüren makinelerdir. Rüzgar türbinleri dönüş eksenlerinin doğrultusuna göre yatay eksenli veya düşey eksenli olarak imal edilirler. Bu tiplerden en fazla kullanılanı yatay eksenli rüzgar türbinleridir. Yatay eksenli rüzgar türbinleri, dönme eksenleri rüzgar yönüne paralel ve kanatları ise rüzgar yönüne dik vaziyette çalışırlar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —