Coğrafya Kadere Hükmeder!

Coğrafya Kadere Hükmeder!

Coğrafya insan kaderine hükmeder. İnsanın doğup büyüdüğü topraklar hayatını şekillendirir. Sivas´ta yaşamış insanlar da hangi görüşe hangi milliyete ait olursa olsun bir fedakârlık abidesidir...

SPHM ÖZEL HABER 

Coğrafya kadere hükmeder. Sivas´ın kadim geçmişinde var olan bütün milletlerin bu coğrafyanın boyası ile boyandıkları gözlemlenmekte. Hitit, Bizans, Roma, Selçuklu, Ermeni Osmanlı gibi bu toprakların havasını suyunu paylaşan nice medeniyetlerin,büyük izler bırakarak tarihe mal oldukları ifade edilmekte.

"Milleti SADIKA" olarak bilinen ve büyük devletlerin kışkırtmalarına gelmeyen pek çok Ermeni vatandaşımızın da birlik ve beraberlikten yana oldukları ve pek çok savaşta Osmanlı´nın yanında duranlarında epeyce olduğu bilinmekte.

Ermeni araştırmacı yazar Arsen YARMAN´ın dile getirdiği bir hakikat ise dikkat çeker bir mahiyette. Arsen YARMAN´ın "Ermeni Etıbba Cemiyeti" üzerine yaptığı çalışma araştırmalara önemli ışıklar tutuyor.

Arsen YARMAN´ın Milli Mücadele yıllarının fedakar Ermeni tabiplerin emeklerine  odaklanarak,  tıp tarihinin önemli bir yüzünü aydınlattığı görülmekte. YARMAN 1.Dünya Savaşında pek çok Ermeni vatandaşın da Osmanlı safında olduğuna parmak basmakta.

Hatta, Enver Paşa´yı Sarıkamış Harekâtı´nda donmaktan kurtaran asker, Sivaslı bir Ermeni, Ohannes Aginyan adlı bir asker olduğunu eserinde dile getirmekte.

Teğmen Aginyan´ın  Balkan Harbi´ne de katıldıği ve hayatını Enver Paşa´yı kurtardığı Sarıkamış Cephesi´nde kaybettiği bilgisine ulaşıldı.

 



Anahtar Kelimeler: Sivas Tarihine Katkı