SİVAS Türkülerin Ocağı

SİVAS Türkülerin Ocağı

Kültür araştırmacıları, pek çok yerde dillendirilen ve Sivas kültür dokusunun bariz özelliklerinin görülüğü?Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden? türküsünün Sivas yöresine ait olduğunu iddia ediyorlar.

 

?Bir ay doğar ilk akşamdan geceden
Şavkı vurur pencereden bacadan
Uykusuz mu kaldın dünkü geceden
Uyan uyan yar derdine yandığım
Uyan uyan yar sinene sar beni?

Asrın Evliya Çelebisi olan Âşık Talibi Coşkun, aradan yıllar geçmesine rağmen türkü dostları tarafından anılmaya devam ediyor. Talibi Coşkun´un şiirlerinde görülen öz Türkçe´nin Yunus vari işlendiğine dikkat çeken kültür insanları, Talibi´nin Türk Halk Kültürü açısından çok önemli bir şahsiyet olduğuna dikkat çekiyorlar.
Sivas´ın Altınyayla İlçesi´nde doğan Talibi Coşkun´un, seyyah bir şair olduğu da bilinmekle birlikte, gittiği her yerde destanlar yazıp insanlarla içli dışlı olması da dikkatlerden kaçmıyor.

Talibi Coşkun´un en önemli türkülerinden birini, Erkan OĞUR´un ustaca seslendirdiğine dikkat çeken kültür insanları, başta TRT olmak üzere birçok kanalda, Talibi Coşkun´un türküsünün milyonlarca kişi tarafından zevkle dinlendiğini ifade ediyorlar.

Son zamanlarda birçok kaynağın dikkat çektiği çok önemli bir bilgiyi de veren birçok kültür insanı, Arguvan Yöresi olarak geçen ?Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden? türküsünün aslının Talibi Coşkuna ait olduğunu iddia ediyorlar.
Coğrafi olarak çok yakın olan Malatya´nın, birçok Sivas türküsüne sahip çıktığını belirten bir çok Sivaslı, bu türküye de maalesef Arguvan´ın sahip çıktığını dile getiriyorlar.
İletişim imkânlarının kısıtlı olduğu zamanlarda, gittiği her yerde şiir okuyan ve bunu yayan Talibi Coşkun´un, bu şiirlerinin sahipsizlik nedeniyle anonimleştiği, hatta birçok yörenin sahiplendiğine parmak basan araştırmacılar, Talibi Coşkun´a ait olan ve yöre coğrafyasından kelimeleri içinde barındıran ?Bir Ay Doğar? türküsünün, Altınyaylalı Âşık Talibi Coşkun´a ait olduğunu dile getiriyorlar.



Anahtar Kelimeler: SİVAS Türkülerin Ocağı
Mehmet COŞKUN
12.07.2015 10:17:33
BU ÖNEMLİ KONUYU GÜNDEME GETİRDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. ALTINYAYLALIRAIN VE ALTINYAYLANIN YÖNETİCİLERİNİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR. ALTINYAYLA KÜLTÜR ZENGİNİ BİR İLÇE AMA sahipsiz memleket TEKRAR TEBRİKLER,SAĞOLUN...