Tarih: 28.07.2021 09:54

Sivas Yüz Yıl Sonrasını Görmeli

Facebook Twitter Linked-in

Sivas´ın geleceğe yönelmesi yönünde içsel derinliği olan düşünceler silsilesine, artık geçilmek zorundadır. Bu şehrin gelecek yüzyılını planlama hususunda ivedi davranma zamanı gelmiştir. Yarına yönelik düşsel adımlar, benlik açmazına boğdurulmadan adım adım gerçekleştirilmeli...

***

Sevgili okurlar Sivas gelişmeye, büyümeye ve ilerlemeye çok ama çok müsaitken, bunun gerçekleştirilememesi akıl işi midir?

Sivas´ın gelecek yüzyılını planlamanın zamanı çoktan gelmiştir.

Sivas diriltilmeyi, içten içe onarılmayı bekliyor yıllardır.

Kendi küllerinden yeniden doğan "Zümrüdü Anka" misali, yeniden ihtişamlı bir geleceğin aşkı ile yanıp tutuşmayı özlüyor.

Sivas, "elinde altın bir tas ile dilenen" bir şehir adeta.Bu şehrin pek çok önemli kıymeti var.

Bunlardan en önemlisi, yanı başımızda akıp giden KRALLARIN SUYU büyük Kızılırmak´tır.

Başka şehirler ve devletlerin yapay göllerle yaşam alanları kurduğu gerçeği ortada iken, bizim Kızılırmak´ı bir türlü değerlendirememe beceriksizliğimiz ne ile izah edilebilir?

Sivas Kalesi de öyle. Dünyaca ünlü Mimar ve entelektüel Turgut CANSEVER´in Kale için tasarladığı muhteşem proje yeniden incelenmeli. Gerekli düzenlemeler ve yenilenmelerle o muhteşem Sivas projesi hayata geçirilebilir.

Öyle harabeler içinde yok olan Sivas Kalesi, bir inci gibi duru arı bir yarına pekala yönelebilir.

Hem Kale Evleri hem de Film Platosu için ideal bir mekân.

Sevgili okurlar, Film Platosu fikrini yabana atmamak lazım. Şehri kültür ve turizm merkezi yapmak için Film Platosu şart.

Bir on yıl sonra Sivas´ta Uluslar arası Film Festivali neden yapılmasın?

Turist uğramayan bu şehrin, her bir yerinde onlarca turistik değer mevcut bulunurken, bu değerlerin geleceğimizi olumlu bir şekilde değiştirme zamanı gelmedi mi?

Sivas altın hazineler içinde keşfedilmeyi bekliyor.

Orta Anadolu´nun böyle nadide bir şehri, göç canavarı elinde ezim ezim ezilmeyi inanın hiç hak etmiyor.

İş işten geçip, Sivas tükenip köye dönüşmeden, elimizi çabuk tutmalıyız.

***

Bu kadim şehrin gelecek yüzyılını, entelektüel bir tarzda yorumlayacak adımların şimdiden atılması gerekmektedir. Sadece günü birlik düşüncelerle, ancak ve ancak günü kurtarır horoz dövüşlerinde, bir o yanda bir bu yanda saf tutarız. Büyük düşünerek, büyük hayaller ve aşklarla şehrin gelecek yüzyılını adım adım planlamanın vakti çoktan gelmiştir.

Ya Sivas´ın gelecek yüzyıllarını hayal ederek, modern bir şehrin oluşmasında ilk adımları atacağız, ya da İç Anadolu´da yapayalnız kalmış bir şehri daha da yalnızlaştırarak, tükenmesine ve de tüketilmesine seyirci kalacağız. 

                                                                                         Osman ÇELİK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —