SİVAS BÜYÜYOR İHRACAT BİNDE ARTTI

SİVAS BÜYÜYOR İHRACAT BİNDE ARTTI

SİVAS BÜYÜYOR İHRACAT BİNDE ARTTI

ihracat

Sivas 2012 yılındaki ihracat oranlarında 2011?e göre binde 8 artış göstererek Türkiye ortalamasının altındaki yerini korumuş oldu. İlimizde ticaret, sanayi ve istihdam adına yapılanlar abartılarak anlatılmasına rağmen ne hikmetse yapılanlar oranlara yansımamış görünüyor. Sivas 2011?de ise firma başına düşen ihracat rakamı 1 milyon 376 bin 400 lira olarak 45.sırada yer almıştı.

Sivas geçtiğimiz yıl ihracatta patlama yaparak binde 8 artış gösterdi. Sivas 2011 yılında firma başına düşen ihracat rakamı ile Türkiye genelinde 45. Sırada yer almıştı. 2012 Sivas ilgili kurumların da büyük desteğini alarak, önceki yıla oranla binde 8 artış göstererek yerini korumayı başardı.

Sivas geçtiğimiz yıl sanayi alanında gösterdiği başarıyla binde 8 artış göstermesi vatandaşı memnun ederken, en azından ihracatta Sivas?ın geri düşmemesi sevindirici olarak yorumlandı. Türkiye genelinde ihracat oranlarına bakıldığında İstanbul ilk sıradaki yerini korumaya devam ederken, 2011 yılına oranla ihracatta 20 kat artış gösteren il Gümüşhane oldu.

50?nin üzerinde ihracatçı firmanın bulunduğu ilimizde 2011 yılında 72 milyon 953 bin lira ihracat yapılmıştı. Sivas?ta firma başına düşen ihracat rakamı ise 1 milyon 376 bin 400 lira olarak belirlenerek, Sivas bu rakamla 45.sırada yer almıştı.

Sürekli dışa göç vermeye devam eden Sivas?ta yıllardır bunun önüne geçilemedi. Batıya göç vermenin en büyük sebeplerinin başında işsizlik gösteriliyor. TÜİK rakamlarına göre de işsizlik oranlarının arttığı belirtilirken, ilimizde bu rakamın her geçen gün artması da Sivas adına en büyük sorunlardan bir tanesini teşkil ediyor.

19 farklı sektör, illerin ihracatında ilk sırada yer alırken, hazır giyim ve konfeksiyon en fazla sayıda ilin ihracatında ilk sırada. Türkiye geçen yıl en çok Almanya`ya ihracat yaptı, Irak ise en çok sayıda ilin ihracatında ilk sıraya yerleşti.



Anahtar Kelimeler: 0